Hírek

2011.03.04. 14:28

Ausztria: növekedhet a külföldi munkavállalók száma

Április 30-án jár le a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott országok állampolgárainak szabad munkavállalására érvényben lévő korlátozások határideje.

Erős D. Zoltán

Ezt követően az osztrák munkaerőpiac ezzel teljes mértékben megnyílik nyolc kelet-európai uniós tagország, így hazánk állampolgárai előtt.

Az osztrák munkaügyi szakemberek becslései szerint ennek következtében 20-25 ezerrel növekedhet a munkát kereső külföldiek száma Ausztriában.

Május elsejétől a nyolc uniós ország állampolgárai gyakorlatilag minden előzetes bejelentési és engedélyezési kötelezettség nélkül vállalhatnak majd munkát Ausztriában.

Az osztrák minimálbér- és munkaügyi szabályozásokat azonban be kell tartania a külföldi munkavállalókat  foglalkoztató osztrák cégeknek is. 

Az elmúlt esztendőben éves átlagban összesen mintegy  450 ezer külföldi dolgozott Ausztriában. Ebből mintegy  26 ezer volt a magyar, 17 ezer a lengyel, 10 ezer a szlovák, s mintegy 6 ezer a szlovén munkavállaló.

Az Európai Unióhoz a Magyarországnál később, 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária polgárai előtt az ausztriai szabad munkavállalás lehetősége csak 2013-ban nyílik meg teljesen, addig azt esetükben a kétoldalú szerződések szabályozzák.

Burgenlandban az építési vállalkozók tartanak a munkaerő-piaci korlátozások megszűnésétől. A kelet-európai cégek ugyanis kemény konkurenciát jelenthetnek  a helyi  vállalatoknak. 
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!