Hírek

2011.03.17. 12:35

Csaknem 770 milliós törlesztést kezd 2012-ben Vas megye

A megyei önkormányzat 5 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt. A pénz jórésze még megvan, ám az önkormányzat számára súlyos terhet jelent az árfolyamveszteség.

Erős D. Zoltán

Vas megye közgyűlése 2007 augusztusában határozott 5 milliárd forint értékű, svájci frank alapú  zártkörű kötvény  kibocsátásáról.Ezzel együtt elrendelte, hogy a kötvénytőke legelább felét 3-5 évre a pénzpiacon tartósan lekösse. A kötvényből származó forrásból  kívánta a megyei önkormányzat előteremteni az uniós pályázatokhoz a saját forrást. Az azóta eltelt időszakban azonban kevés olyan pályázat  volt, amely a megye számára kedvező lett volna.

A kötvénytőkéből finanszírozott legnagyobb fejlesztés az elmúlt időszakban a megyei kórház részére vásárolt MR-berendezés volt, amelynek költsége meghaladta az 500 millió  forintot. A megyei önkormányzat 200 millió forintért vásárolt épületet a múzeum raktározási gondjainak megoldására. Jánosházán ingatlanvásárlásra és abban öt nevelőszülői otthon kialakítására költöttek 170 millió forintot. 100 millió forinttal pedig a települési önkormányzatok infrastrukturális pályázataihoz járultak hozzá. Kisebb-nagyobb összegekkel további projektekben is érintett a megyei önkormányzat.
 
A kötvények befektetéséből több mint 1 milliárd forint hozamra tett szert a megyei önkormányzat. Ennek több mint felét felhasználták. Az idei várható visszatérülésekkel együtt a kötvény tőkéje és kamatai 4 milliárd 480 millió forintot tesznek ki.

Ám ebből mintegy 1,5 milliárd forint a megyei kórház struktúrátalakítási projektjének önerejével kapcsolatos  kötelezettségvállalás. 

Ugyanakkor a forint gyengülése következtében a megyei önkormányzat csaknem 2,5 milliárd forint  árfolyamveszteséggel számolhat. Amennyiben az árfolyamszint nem változik, akkor ez az árfolyamveszteség a tőketörlesztés jövő évi indulásától pénzügyileg is jelentkezik. Jövőre - a hozamot is figyelembe véve - várhatóan 766 millió forintos  törlesztő részlettel számolhat az önkormányzat. A visszafizetendő összeg az ezt következő években is rendre meghaladja majd a 400 millió forintot.
 
A lekötött tőke kamatai eddig még fedezték a törlesztő részleteket, de a jövő évtől már nem

Az önkormányzat kérjen segítséget a kormányzattól az árfolyamváltozásból adódó veszteség, és a kötelező  önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó fejlesztésekhez, a kötvény terhére nyújtott támogatás kompenzálására.  Ezt dr. Kun László megyei főjegyző javasolta a megyei közgyűlésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!