Hírek

2011.03.10. 17:13

Fellebbezett magyarországi kiadatása ellen a leányfalui ír gázoló

Benyújtotta csütörtökön az ír Legfelsőbb Bírósághoz magyarországi kiadatásának jóváhagyása elleni fellebbezését Francis Ciarán Tobin, a két kisgyermek halálát okozó, több mint egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelőse.

MTI

Az ügyben első fokon eljáró dublini felsőbíróság egy hónapja hozta meg végzését arról, hogy nincs akadálya Tobin magyarországi kiadatásának. A baleset okozójának jogi képviselői azonban a februári, nem jogerős végzés után közölték, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Az MTI dublini igazságügyi forrásai szerint a fellebbezés csütörtökön megérkezett az ír Legfelsőbb Bírósághoz. Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben, nagy sebességgel felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte.

Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

A baleset ír felelősét 2009 novemberében - a magyar hatóságok által kiadott, immár második európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhetett. Ennek egyik feltétele volt, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kellett jelennie a dublini felsőbíróságon, emellett hetente háromszor a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon is jelentkeznie kellett.

Az őrizetbe vétel óta eltelt csaknem másfél évben tucatnyi meghallgatást tartott az első fokon eljáró dublini bíróság, a legtöbbször azonban néhány perces bírósági megjelenésekről volt szó, amelyek során gyakran csak adatkiegészítés elrendeléséről és a tárgyalás újabb és újabb, esetenként többhavi elnapolásáról születtek döntések.

Február 11-én azonban a dublini felsőbíróság meghozta nem jogerős végzését arról, hogy nincs akadálya Tobin magyarországi kiadatásának. A bíró megállapította egyebek mellett, hogy semmilyen jogi korlátja nem volt az újabb magyar elfogatóparancs kiadásának, miután az előző teljesítését az ír igazságszolgáltatás korábban elutasította.

Az ügy másodszor került az ír bíróságok elé, Tobin kiadatását ugyanis 2007-ben a dublini felsőbíróság elvetette, és azt a döntést egy évre rá az ír Legfelsőbb Bíróság megerősítette.

Az akkori per első fokon eljáró bírája annak idején elfogadta azt az érvelést, hogy Tobin kiküldetése lejártával nem "elmenekült" Magyarországról a rá kirótt büntetés megkezdése elől. Az indoklás úgy hangzott, hogy a menekülés akkor valósulhat meg, ha már megszületett az ítélet, Tobin azonban még a magyarországi bírósági eljárás kezdete előtt távozott. 

Az európai elfogatóparancs írországi érvényesítéséhez az akkori ír törvények alapján annak bebizonyítására volt szükség az eljáró ír bíróság előtt, hogy a körözött személy elmenekült az elfogatóparancsot kiadó országból az ott letöltendő büntetés elől.

Ezt a cikkelyt a vonatkozó ír törvény későbbi módosítása során törölték a jogszabályból.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!