Hírek

2011.03.10. 15:03

Sokkoló Váltóáram

Egyetemünk két utolsó éves kézműves illetve képi ábrázolás szakos hallgatójának kiállításának megnyitóját 2011. március 7-én tartották az MMIK épületében. A kiállítás egyfajta társadalomkritika, melybena fiatal művészek felhívják a figyelmet korunk nagy problémáira.

Fülöp-Wekker Anita

Lingl Csaba és Karádi Tamás számos munkája szatirikus, némelyiknek pedig már a polgárpukkasztás a célja (például Karádi Tamás Butuló című alkotásának). A nem éppen hétköznapi munkákat egy sajátos, digitális megnyitóval tették még egyedibbé az alkotók: Karádi Tamás unokabátyja, (a Franciaországban is megforduló kortárs képzőművész) Horváth Tibor videoüzenetével sikerült stílusosan felvezetni a kiállítást, s meghatározni az alaphangulatát, egyúttal mondanivalóját is jelezve.

A fiatal művészek kíváncsiak voltak arra, hogy egy adott témában hogyan mérettetik meg magukat. Az alapkoncepció a mai digitális, elektronikus, árammal működő világ kritikája (erre utal az áram szó). – tudtuk meg a készítőktől. Mivel ez egy kettős „megmérettetés”, stílusosan a „váltó” szóval egészítették ki a kiállítás címét.

Lingl Csaba szerint a mai gépies világban már a chat-en kötődnek barátságok, születnek szerelmek, míg a hagyományos ismerkedés szinte már feledésbe merült. Annyira ráhagyatkozunk a gépekre, átvesszük ezt az online életvitelt, hogy elfelejtünk emberként viselkedni az utcán vagy egy közösségben, ezáltal elsatnyulunk. Teljesen hozzászoktunk ahhoz, hogy a villanykapcsoló megnyomásával azonnal fényhez jutunk, és eszünkbe sem jut, hogy gyertyát gyújtsunk, amikor elmegy az áram, kimegy a biztosíték. Ez persze nem a gépek hibája, hiszen azért találtuk fel őket, hogy szolgáljanak minket. Inkább a határt kellene megtalálni, meddig egészséges ez az állapot. Sajátos módon több alkotás is cím nélkül volt megtekinthető, melyeket a tárlat megtekintői maguk elnevezhetnek. "Az az ember is vegyen részt egy ilyen alkotó folyamatban, aki egyébként laikus" – magyarázza Karádi Tamás. 

Csaba szerint sokan úgy gondolják, hogy könnyű címet adni az elkészült műnek, ám ez korántsem így van. A tökéletes választásnak fontos szerepe van, hiszen a művész célja, hogy megtornáztassa az emberek agyát, gondolkodásra serkentse környezetét.

Az interaktív tárlat visszatérő motívumai az USB-portok, konnektorok, dugvillák és alaplapok. Lingl Csabát street art alapú munkák, furnérlemezre ragasztott filc skiccek, monokróm színhasználat, visszatérő groteszk motívumok, expresszív ábrázolásmód, ám mégis a legapróbb részleteiben is kidolgozott stílus jellemzi.

Karádi Tamás a témát csapodárabban járta körbe, több technikát alkalmazott: installáció, vegyes téma, „szobor”. Bár a két fiatal eltérő módon alkot, a kiállítás bizonyítja, hogy alkotásaik kiegészítik egymást.

A kiállítás egy hétig tekinthető meg az MMIK Médium Galériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!