Hírek

2011.04.17. 17:26

Benépesült a múzeumfalu a Szent György-napi vásáron

Szombaton 15. alkalommal kezdődött el a Vasi Múzeumfaluban a Szent György-napi vásár. Hétvégén több tucat kiállítóval és érdekes programokkal várták az érdeklődőket.

Bajdó Bettina

A régi szokásokhoz híven idén is kisbíró dobolta ki a Szent György-napi vásárt, kilenc órakor kezdődött a kétnapos hagyományőrzés zenével, tánccal,  illatukkal csalogató  ételekkel és kézműves portékákkal. A szervezőknek, vagyis a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának idén is szerencséjük volt, ugyanis kellemes, tavaszias időben  bonyolíthatták le a programokat. A vásárra látogatók szombaton nemcsak a Magyarország különféle pontjairól érkező  árusok standjait tekinthették meg, hanem harci bemutatókat, népzenei produkciókat, színházi előadásokat  is láthattak.

A vásár hivatalosan szombat délután kettőkor nyílt meg, dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató mondott beszédet, majd felavatták a múzeumfalu szőlőhegyét is. Kovács Ferenc megyei elnök is elültetett egy szőlővesszőt, melyet Káldy Lajos festőművész berajzolt a múzeum által alapított Szőlőhajtások könyvének első lapjára mint a szőlőhegy első hajtását.
 
Annak sem kellett csalódnia, aki megéhezett, vagy megszomjazott, a vásározók a helyi ízekből is kaptak kóstolót, s meg lehetett ismerkedni a biokonyha ételeivel is. Mivel a Szent György-napi vásár időpontja  a húsvét előtti hétvégére esett,  a vásár része volt az ünnepre való készülődés:  a látogatók megvásárolhatták a húsvéti sonkát és tojást, végigkísérhették a kalácsdagasztás folyamatát, a gyerekek húsvéti marcipánfigurákat is készíthettek. 


A programok vasárnap is folytatódtak, volt vívóverseny, bábszínház, fellépett a Melódia Együttes és a CambaliBand.
A vásár ideje alatt a Sárfimizdói házban workshopot tartott a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. A nemzetközi kézművespályázat workshopján ismertették a pályázat kiírását, kérdéseket lehetett feltenni, és Csapó Angéla népi iparművész szakmai előadást is tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!