Hírek

2011.05.29. 17:35

A bíbor nenyúljhozzámot irtották

Az Őrségi Nemzeti Park önkénteseket toborzott, akik szombaton megtisztították a virágzó zergeboglár környékét az Alsóréten. Egy özönnövényt, a bíbor nenyúljhozzámot irtották.

Némethy Mária

Most virágzik a zergeboglár. Ezt a ritka, Magyarországon csak az Őrségben, a Kőszegi-hegységben, valamint   Kelet-Magyarországon a Szatmár-Beregben található kedves növényt évek óta védi az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága.

Természetvédő önkénteseket toboroztak. Szombaton a kőszegi Alsórétre egy kis csapat vonult ki, hogy tegyen a ritka növény jobb élőhelyéért.

-  Nagy gond, hogy az itt található zergeboglárok közelében megtelepedett egy özönnövény, a bíbor nenyúljhozzám - magyarázta el dr. Németh Csaba, a nemzeti park osztályvezetője.

Ez a növény 1998-ban rákerült  Magyarország legveszélyesebb özönnövényi fajait felsoroló listára.
 
- Észak-Amerikából került be hozzánk, éppen itt a Nyugat-Dunántúlon, a Gyöngyös és a Rába mentén ütötte fel először a fejét, innen terjedt el agresszívan - mondta az osztályvezető.

Nehogy kiszorítsa innen az  az őshonos, sárga virágú zergeboglárt, ezért kikapálták, kiirtották környékéről a bíbor nenyúljhozzámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!