Hírek

2011.05.17. 13:53

Pázsitfűfélék a levegőben

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pollenjelentése alapján emelkedik a levegőben a pázsitfűfélék virágpora.

Bajdó Bettina

A jelentés szerint az év 18. hetében  tovább csökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelés a héten Miskolcon volt, a legalacsonyabb Tatabányán.  Még mindig csúcsidőszakában van a fenyőfélék és a vadgesztenye pollenszórása.

Csökken a tölgy, a platán, a dió után az eperfafélék pollenkoncentrációja is, egyre emelkedik a levegőben a pázsitfűfélék virágporának mennyisége. Az eperfafélék múlt heti csúcsa után ezen a héten már a legtöbb állomáson és országos összesítésben is a fenyőfélék pollenszemeiből volt a legtöbb a csapdákban  napi koncentrációja mindenhol elérte a közepes szintet, sőt az állomások többségénél magas koncentrációt is mértek. 

Múlt héten tetőzött, azóta jelentősen csökkent az eperfafélék  pollenszórása, heti összpollenszáma közel a negyedére esett vissza - nagyon magas szintet már sehol sem mértek, magasat is csak hat városban.

A héten tetőzött a vadgesztenye, napi pollenkoncentrációja több városban is elérte a tüneteket okozó, közepes szintet. 

A hét elején emelkedett a légköri allergén gombaelemek  koncentrációja, öt  városban is mértek magas koncentrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!