Hírek

2011.07.01. 13:32

Körmend: családsegítéstől a gondozásig

A többi között a Szociális Szolgáltató és Információs Központtal is foglalkoztak a körmendi képviselők legutóbbi testületi ülésükön. Az intézmény sokrétű, színvonalas munkát végez.

Kozma Gábor

A jelentést Viserálek Sándorné, az intézmény vezetője terjesztette elő. Bebes István polgármester megjegyezte, hogy a központ évek óta kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. Ez azért is lényeges, mert a társadalom elöregedésével egyre több lesz a szociálisan rászoruló, legyen szó idősekről, gondozottakról, fogyatékosokról, vagy éppen étel nélkül maradókról.

Ez utóbbit, vagyis az étkeztetés témakörét érintette elsőként az intézményvezető. A szociálisan rászorultak a hét minden napján, legalább naponta egyszer, kapnak melegételt. A településen élő fogyatékosok, hajléktalanok, illetve szenvedélybetegek részére is biztosítunk étkezést. A kórházi főzőhely által adott a  lehetőség azon személyek étkeztetésére, akiknek betegsége miatt kimélő étrendre van szükségük, mondta el a vezető.

Egy biztos, Körmenden egyetlen jogosult sem éhezik, aki rászorul, az meg is kapja az ételt. Ez nem is olyan kis szó manapság, amikor az ország egyes vidékein már tömegesnek mondható az éhezés. Ugyancsak fontos ténykedése az intézménynek a házi segítségnyújtás.
 
Elsődleges cél az önmaguk ellátására nem, vagy csak részben képes személyek otthonukban történő gondozása. Így megtartható az önálló életvitel, s  az életminőség  sem romlik. Az intézmény Körmenden kívül még a kistérség 15 települését látja el, az eszközök adottak. Körmenden 7, a kistérségben pedig 3 gondozónő összehangolt munkája segíti a hét öt napján az érintetteket. Csaknem száz rászorulóról van szó: házi segítségnyújtásunkat e pillanatban 11 településen veszik igénybe.

Az intézmény élharcosa volt a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kiépítésének és elterjesztésének. 

Körmenden a gondozónők 12 órás készenléti rendszerben dolgoznak. Tavaly összesen 428 segélyhívást regisztráltak, idén eddig 169-et.  Sajnos, a működéshez leginkább szükséges eszköz, egy számítógép beszerzésére irányuló pályázatukat elutasították.

Szó esett a családsegítő szolgálatról, amely hatékonyan működik.  Mintaszerű az idősek gondozóháza is. A testület, elfogadva a jelentést, leszögezte: az intézmény dolgozói nagy szaktudással, önzetlenül, odaadással és humánusan teszik a dolgukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!