Hírek

2011.08.24. 11:33

Új idősgondozó szervezet alakult Bobán

Az evangélikus egyházközség gyülekezeti napja keretében kezdte meg önálló szolgálatát Bobán a Lakos Ádám Szeretetszolgálat. Idősek gondozását fogják végezni.

Tersztyánszky Krisztina

A kemenesaljai településen az evangélikus egyház kezdeményezésére 2009. őszén indult el a házi segítségnyújtás, akkor még a nemescsói Sartoris Szeretetszolgálat égisze alatt. Időközben a szolgálat kinőtte az anyaszervezetet, s a bobaiak úgy határoztak, önálló intézményi keretek között folytatják tevékenységüket. Kezdeményezésüket az Országos Egyház diakóniai osztálya is felkarolta. Buda Annamária diakóniai osztályvezető segítségével és szakmai tanácsaival a nyár folyamán megalakult az önálló bobai szeretszolgálat, amely állami és egyházi normatíva felhasználásával fog működni.

Az augusztus derekán megtartott gyülekezeti napon Gregersen-Labossa György szombathelyi evangélikus lelkész iktatta be szolgálatába a szeretetszolgálat szakmai és gazdasági vezetőjét. Fogadalmat tett az a huszonkét gondozónő is, akik a környező kemenesaljai falvakban élő idősek gondozását fogják ellátni. Az alkalmazottak zöme korábban munkanélküliként élt a környék valamelyik településén.
 
A főállású gondozónők egészségügyi szolgáltatást nem nyújtanak, hanem a mindennapi életvitelükben, takarításban, vásárlásban, ház körüli munkában segítik, orvoshoz kísérik a rászoruló idős embereket. A szolgálat mellett a lelkipásztori teendőket Rostáné Piri Magda evangélikus esperes-lelkész végzi.

Az újonnan létesülő házigondozó szolgálat Lakos Ádám nevét vette fel. Ő volt 1783 és 1792 között a település első evangélikus lelkipásztora a türelmi rendeletet követően. Kiváló képességű, missziói lelkületű emberként emlékeznek rá, aki szolgálata elején azonnal templomépítésbe fogott. Ő indította el Bobán a gyülekezeti adminisztrációt, elkezdte az anyakönyvezést és a gyülekezet történetének írását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!