Hírek

2011.09.08. 12:38

Idén is szerveznek Európai Mobilitási Hetet

Idén is szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét programjait. A programhoz több város, köztük Szentgotthárd is csatlakozott. Magyarország akárcsak tavaly a legjobbak között szerepel a programsorozatban, nemzetközi összehasonlításban kimagasló a hazai települések részvételi aránya.

Bajdó Bettina

Tavaly 2221 európai, köztük 96 magyar település vett részt az Európai Mobilitás Hét kezdeményezésben. A 10., jubileumi kampány egyik célja, hogy a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára hívják fel a figyelmet. A kitűzött célok  érdekében számos önkormányzat szervez programokat országszerte.
 
Négy héttel a rendezvény kezdete előtt már 1035 település jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez Európa szerte, hazánkhoz hasonlóan jó eredményeket ért el Ausztria, Belgium, Franciaország, Lengyelország és Spanyolország. A mostanáig jelentkezők között vannak olyan önkormányzatok (ilyen például  Budapest Főváros Önkormányzata is), amelyek az egész Mobilitási Hetet megrendezik, mások zömében a szeptember 22-i Autómentes Napon szerveznek programokat. A kezdeményezéshez csatlakozott Szentgotthárd is, szeptember 16-tól 22-ig szerveznek programokat a  városban. A programok között szerepel a kerékpározás, a kenuzás, lesz vasútmodell kiállítás, s autómentes nap is.
 
A szakemberek szerint  intézkedések egész sorára van szükség ahhoz, hogy 2020-ig megvalósuljanak az Európai Unió úgynevezett 20-20-20 célkitűzései, azaz 20 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsátást, 20 százalékkal javuljon az energiahatékonyság, és ugyanilyen mértékben nőjön a megújuló energiaforrások részaránya a teljes energiafelhasználáson belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!