Hírek

2011.10.08. 10:53

A burgenlandi népcsoportokról tanácskoztak Felsőpulyán

A burgenlandi magyar és horvát népcsoportok múltjáról és jövőjéről tartottak tudományos konferenciát az Ausztriai Magyar Egyesületek Központi Szövetsége szervezésében péntek este abból az alkalomból, hogy idén kilencven éve jött létre Ausztria legfiatalabb tartománya a Magyarországtól elcsatolt nyugati területekből.

MTI

Deák Ernő, a központi szövetség elnöke köszöntőjében kijelentette: ma Burgenlandról beszélni, 90 éves történetén végigtekinteni lelkiismereti kérdés is, amelyet a többségi és a kisebbségi lakosságnak egyaránt fel kell tennie magának. A sokat emlegetett "pannon jelleg" megőrzése azt is jelenti, hogy meg kell őrizni "a sokszínűséget az egységben". Etnikai-nyelvi értelemben ebben a tekintetben "nem feltétlenül lehetünk elégedettek" - fogalmazott. Burgenland a gazdasági fejlődésben nagyszerű eredményeket ért el.

Ehhez a fejlődéshez a népcsoportok tagjai is egyenlően hozzájárultak, ezért a jövő formálásában is egyenlően akarnak részt venni. A döntéshozóknak a retorikán túl is, döntéseikben is az egyenlőség szellemében kell gondolniuk a tartomány egyes alkotóelemeire, hogy Burgenland a sokszínűség és a népcsoportok esélyegyenlőségének példaképe legyen - mondta. "Burgenland kilencven éve (...) feladatot is jelent, hogy ne csak ismerjük, hanem minden tekintetben elismerjük egymást" - mondta.

Rudolf Geissler, Felsőpulya polgármester kijelentette: e népcsoportok jelentőségének tudatában politikai szándéka becsben tartani a múlt és a jelen értékeit, intenzíven ápolni a kapcsolatokat a magyar közösségekkel és minden pozitív törekvést támogatni. "Ahogy egy fának több gyökere van, a mi létünknek is több gyökere van. Egy ilyen erős gyökér Felsőpulyán éppen a magyar" - mondta. "Nem túlzás azt mondani, hogy osztrák ereinkben magyar vér folyik" - tette hozzá.

Az előadók között a burgenlandi származású Baumgartner Gerhard történész, a Grazi Egyetem munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a magyar nyelv ugyan megmarad Burgenlandban, de a burgenlandi magyar kultúra jellegzetességei eltűnnek. Az elmúlt évtizedek kedvező fejleményeként értékelte a rendszerváltás után Magyarországról megindult betelepülést, és hogy az osztrák EU-csatlakozás óta a többnyelvűséget erőteljesen támogatják. Rámutatott ugyanakkor, hogy megváltozik a nyelvi közösség szerkezete. Ebben a történész szerint szerepe van annak is, hogy a burgenlandi horváttal ellentétben nem jött létre egységes burgenlandi magyar nyelvjárás. Míg korábban a családokban adták tovább a magyar nyelvet, az iskolai magyartanításnak és az internet elterjedésének egyik hatása az, hogy eltűnnek a helyi nyelvváltozatok - mondta.

A felsőpulyai városházán megtartott rendezvényen ausztriai magyar és horvát nemzetiségi szervezetek képviselői mellett jelen volt Kiss Antal, Schmitt Pál köztárasági elnök tanácsadója, és képviseltette magát a bécsi magyar nagykövetség is.

 Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!