Hírek

2012.04.30. 14:02

Sok volt ezen a pollen

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Osztályának jelentése szerint magas a pollenterhelés.

Bajdó Bettina

Az eddigi beérkezett adatok alapján az év 17. hetében a platán pollenkoncentrációja kedden és csütörtökön elérte a magas szintet. Tüneteket okozó közepes koncentrációban regisztrálták a nyír, a tölgy és a fûz pollenszemeit is. Virágzik a virágos kőris, így több helyen ismét tüneteket okozó koncentrációban van jelen a virágpora. A legtöbb helyen a dió, Zalaegerszegen és Miskolcon pedig már a fenyőfélék pollenkoncentrációja is elérte a közepes szintet. Az eperfafélék virágporának mennyisége Pesten nagyon magas, Pécsett és Zalaegerszegen közepes volt. Termésben van már a nyárfa, vattás termése azonban nem allergén. A magvak repítőszőrökkel vannak ellátva, ezek levegővel telt (tehát allergén fehérjéket nem tartalmazó) sejtnyúlványok, melyek a termés szél által való elterjedését segítik elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!