Hírek

2012.05.19. 14:13

A lány, akiből szobrász lett Kanadában

Szombathely - Igazi társadalmi esemény volt Elizabeth Merei kiállításának megnyitója.

Némethy Mária

Pénteken este Szombathelyen igazi társadalmi esemény volt Elizabeth Merei "Kőbe zárt szenvedély" című kiállításának megnyitója. Rengetegen jöttek el rá a megyéből, de érkeztek rokonok Bécsből és Ausztráliából is. A hangulatos megnyitó után sokan köszöntötték, puszilták meg a művésznőt, a hajdani iskolatársat vagy korcsolyapartnert, Schönfeld Tivadar és Günsberger Ella lányát.

A hajdani szombathelyi lány, kőszegi gimnazista Schönfeld Márta Erzsébet Elizabeth Mereiként egyik leányával érkezett haza Kanadából Szombathelyre. Több mint két mázsányi követ, 19 szobrát hozta el át az óceánon, hogy megmutassa egykori barátainak, ismerőseinek: a hajdani SZSE-pályán korcsolyázni imádó lányból Kanadában szobrászművész lett.

Pénteken este Szombathelyen igazi társadalmi eseménnyé lett az Iseum Savariense-ben megrendezett kiállításmegnyitó, amelyet a kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumba járt "Söci" egykori osztályfőnöke, dr. Bariska István nyitott meg. Beszédében megemlítette: nem számított arra, hogy ennyian jönnek össze az ünnepi alkalomra. Felidézte, milyen nagy változás volt a család életében, amikor a szögesdróttal körülvett országból olyan messzire röpítette a szerelem a szülők egyetlen gyermekét, akiről a hajdani osztályfőnök ma azt állapította meg: "Az élet érettségijét kitűnően állta meg".

Az örömtől sugárzó Elizabeth Merei is azzal kezdte, milyen öröm számára, hogy ilyen sokan eljöttek kiállítására, köztük általános iskolai osztálytársai is, "anyu, apu ismerősei is mind itt vannak, ez olyan, mintha Oscar-díjat kaptam volna". Többször is megköszönte mindenki segítségét, külön kiemelve dr. Takácsné dr. Tenki Mária kulturális tanácsnok és Sági József, valamint a város kulturális bizottságának támogatását.

Elizabeth Merei szombathelyi kiállítása európai premier, folytatása lesz Ausztriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!