Hírek

2012.05.30. 09:49

Országos szakmai elismerést, közművelődési díjat kapott Kőszeg önkormányzata

Kőszeg - A Magyar Népművelők Egyesülete XIX. Vándorgyűlésén Egerben Huber László polgármester az „Önkormányzatok a közművelődésért” díjat vehette át Kőszeg nevében.

Nagy Mária

Mivel érdemelte ki Kőszeg az országos szakmai elismerést? A kérdésre Pócza Zoltántól, a művelődési központ igazgatójától kértünk választ.

– A csillagok szerencsés együttállásának köszönhető a díj. Pályázni kellett rá, s azt fogalmazhattuk meg: Kőszegen a város a pénzügyi lehetőségeihez mérten támogatja a civil szervezeteket, a különféle kulturális együttesek sokféle lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, az önkormányzatnál pedig büszkék arra, hogy részt vesznek a város sokféle programjában. A rendezvények számát tekintve Kőszeg kimagaslik, ráadásul regionálisan kiemeltnek számít négy rendezvénye (Ostromnapok, Kőszegi szüret, Orsolya-nap, várszínház). Az is nyomott a latban, hogy a város honlapja közművelődési jellegű, a rendezvények szórólapjai, plakátjai magas színvonalúak, és hogy a Vas megyében mértékadó, pozícióban lévő kulturális szakemberek is elismerően nyilatkoztak Kőszeg közművelődéséről.

A tények? A nem egészen 12 ezer lakost számláló város évente 60-65 millió forintot áldoz közművelődési célra, melyet megdupláznak pályázati forrásokból és bevételekből az intézmények. A közművelődési, közgyűjteményi szolgáltatások rendszerében a városi könyvtár az egyik alapintézmény, amely mással nem pótolható szakmai, információs szolgáltatást végez. A másik intézménye a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, amely a városban működő 42 civil szervezet hivatalos kapcsolattartója.

Kiemelkedő amatőr művészeti csoportok működnek Kőszegen. Köztük a majdnem másfélszázados fúvószenekar és énekkar található, de szép eredményeket érnek el a néptánc, népi ének, modern tánc csoportok is a különböző versenyeken.

A város kulturális stratégiájának fő célja Kőszeg kulturális örökségének és természeti értékeinek egymással harmonizáló fejlesztése. Erről szólnak legújabban a sikeres alpannoniás pályázatok.

Az önkormányzat a Jurisics-vár felújítása után szeretné fejleszteni, befejezni a külső várudvaron álló egykori turistaszállót, amit azután majd „Közművelődési szolgáltatóház”- nak neveznek. Mert Kőszegen ez a lényeg, a cél: az igények lehetőség szerinti kiszolgálása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!