Hírek

2012.05.21. 17:51

Schöpflin szerint sokkal több pénzt hívhattunk volna le az uniótól

Körmend - Európa és a magyar kérdés, Magyarország és az európai kérdés - ez volt a témája annak a beszélgetésnek, amelyet az elmúlt hétvégén rendeztek a Batthyány-kastélyban. Bebes István polgármester köszöntötte a vendéget, dr. Schöpflin György uniós képviselőt.

Kozma Gábor

A körmendi városvezető köszöntôjében elmondta, hogy az uniós tagság előnyei akkor is túlsúlyban vannak, ha akadnak komoly vitáink. Példaként említette a város főterét, a javarészt uniós forrásokból megújult Szabadság teret. Mint mondta, az építkezést viták kisérték, ám amikor az emberek látták, hogy egy korszerű, modern alkotás született, elégedetté váltak, s ma már büszkék a terükre. - Valahogy így vagyunk az unióval is - jelentette ki Bebes István, majd átadta a szót dr. Schöpflin György FIDESZ-KDNP uniós parlamenti képviselőnek.

Aki a közepébe vágott, mondván: az unióból nézve is érzékelhető a magyar társadalom mély megosztottsága.

- A Fidesz kétharmados győzelmét tudomásul vették, de már 2011 elején ellentámadás indult. A jelet az azóta már letűnt szlovén miniszterelnök adta meg. Aki azt mondta (később ezért bocsánatot kért - a szerk. megj.): ha véget ér Magyarország uniós elnöksége, akkor „meg kell fegyelmezni ezt az országot és miniszterelnökét”. Úgy tűnik, a kétharmad kapóra jött politikai ellenfeleinknek Brüsszelben - így a képviselő, majd azt mondta:

- Többször találkoztam a pénzügyi biztosunkkal, s az volt a benyomásom, hogy egyáltalán nem érdekli hazánk tényleges helyzete, mondhatni ejtették érdekeinket. Kijelenthető, hogy az az ideológia lett uralkodóvá Brüsszelben, miszerint Magyarországot le kell állítani. Ebből aztán következett az a médiakampány, amely ránk zúdította össztűzét. A végén már az is rólunk cikkezett, aki azt sem tudta, hol is vagyunk a térképen.

Schöpflin György szólt a hiányosságainkról is

Közte arról, hogy amíg az írek 95, a lengyelek pedig 80 százalékban hívtak le uniós pénzeket, addig mi csupán 50-ben. A kormány nem készült fel a médiatámadásokra, a törvénykezésben többször rosszul időzített. A görög válságról szólva kiemelte, hogy teret nyerhet a szélsőség. Szerinte túl könynyen jutott a 10 milliós ország az eurózónába, majd óriási közalkalmazotti réteget épített, négyszer nagyobbat a magyarénál. - Ahol a kezdet rossz, ott a folytatásban is nehéz lesz korrigálni - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!