Hírek

2012.05.25. 01:32

Szombathely testvérvárosa került bajba az olaszországi földrengés miatt

Ferrara - Rengetegen tapsoltak, éljeneztek Szombathely olasz testvérvárosa, a történelmi építészeti emlékekben gazdag Ferrara ügyes zászlóforgatóinak a Savaria karneválokon. Szomorúak most a fiatalok és vezetőik, mert a földrengés hatalmas károkat okozott.

Kozma Gábor

Tűz, víz, hideg, összeomló épületek robaja és pokoli morajlás: erre ébredtek május 20- ára virradóra az északolasz történelmi város, Ferrara lakói. Rémülten szaladtak az utcákra, mert nagyerejű földrengés pattant ki a térségben, s éppen Ferrara, illetve a szomszédos Finale Emilia alatt. A szombathelyiek számára különösen fontos ez a hely, hiszen testvérváros és az itteni zászlóforgatók gyakorta vendégeskedtek a karneválokon.

- Produkciójuk a legnépszerűbbek közül való volt, talán a legtöbb tapsot ők kapták a német muskétások mellett - mondta el Grünwald Stefánia, az Agora Kulturális Központ igazgatója. A ferrarai fiatalok és kísérők most mással vannak elfoglalva. Embert, értéket mentenek, számos lakóházban és antik épületben keletkezett kár. A többi között megrongálódott a Castello Estense és megrepedtek a híres San Giorgio székesegyház falai is. A reneszánsz ékszerdobozként is emlegetett Ferrara a turisták kedvelt célpontja, kiváltképp a gyémántpalota, a Palazzo dei Diamant.

De mi is történt azon a hajnalon?

Erről beszélt a Vas Népének a Szombathelyen többször megfordult Domenico Ernesti ferrarai fejlesztőmérnök.

- A város szélén van egy nagy ipari központ, az autópályáról olyanok a fényei, mintha a New York-i Manhattant látnánk. Ez a gyárnegyed recsegett- ropogott, a fémek gyűrődtek, miközben félelmetesen morajlott a föld. A leomló törmelék két munkást azonnal halálra zúzott. A városban kitört a pánik, az épületek egy része összedőlt. Két nő a félelemtől szívinfarktust kapott és meghalt. A mentők azonnal jöttek, sátrakat állítottak. Kellett is, mert nagyon rossz az idő, csak 10-13 fok van és esőre hajlik. Nagy az összefogás, az emberek segítik egymást, és nem értik, hogy miért itt volt földrengés. Hiszen ez egy sík terület - mondta férfi, majd így folytatta: - A legrosszabb, hogy az elhagyott házakba máris betörtek a sciacellik (sakálok), fosztogatnak. Nyomasztó az is, hogy a megrongálódott gyárak miatt több ezren elveszíthetik a munkájukat, amikor amúgy is nagy a baj. De majd csak talpra állunk valahogy.

A földrengést egész Észak-Olaszországban észlelték, több megyét erősen megrázott. Ferrara alatt 10 kilométerre volt a fészek, a felszabaduló energiák letarolták az óváros ama szegletét, amelyet az ENSZ a világörökség részének nyilvánított. Főleg az antik épületek károsodtak, gyenge alapokra épültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!