Hírek

2012.05.18. 05:29

Turizmus, euró

Hartberg - Natur-Kulinárium Határon Átnyúló I. Nemzetközi Konferencia: szerdán volt a nyitánya a stájer városban annak az uniós projektnek, amely 1,2 millió eurót szán a Kelet- Stájer, a nyugat-dunántúli és a bécsi régió turisztika fejlesztéseire.

Kozma Gábor

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy csak uniós keretben és más, közeli külföldi régiókkal szövetkezve juthat fejlesztési pénzekhez hazánk. Gazdaságunk erőtlen, a recesszió tartós és ez a turizmust is nagyon megviseli. Fény lehet az alagútban az a minapi projektnyitó, amelyet a stájer városkában, Hartbergben tartottak. S amelyen kiderült: Vas megye a futamidő alatt, azaz 2014-ig pontosan 192 ezer 500 eurót, nagyjából 55-60 millió forintot költhet turisztikai célú fejlesztésekre. Egyebek között a tájjellegű gasztronómia, a helyi termékek népszerűsítésére, valamit a három érintett régió kínálatának új típúsú „cseréjére”.

Minderről a konferencia színhelyén, a Gasthof Familie Pack-ban elsőként Pataki Éva, a Kelet-Stájer Regionáis Turisztikai Szövetség, mint vezető partner, ügyvezetője szólt.

– A kert; így is fogalmazhatunk, amikor a közös kínálatot vesszük szemügyre. A kert, amely egyszerre nyújtja a csak az adott tájra jellemző ételeket és italokat, a kert, amely összehozza az eltérő kultúrájú és érdeklődésû országokat. A bécsi, a vasi és a kelet-stájer együttes ebben a projektben olyan vonzerőt mutathat fel, amely egész Európára, de talán még tovább is kisugározhat.

Ezt követően az érintett cégek, kistermelők, vállalkozások vezetői szólaltak fel. A fűszernövény termesztéstől a biodiverzitásig terjedt a skála. De hogy a mondandót alá is támasszák, rögtönzött termékbemutatót nyitottak. Megkóstolhattuk a bécsi (!) kistermelők pazar kínálatát, háromféle mézet, édes mustot, különleges eljárással kezelt bort, lekvárt lekvárt, tökmagolajat. A stájerek sajtokat hoztak, míg a vasiak a megye borászatából adtak ízelítőt.

Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök előadásában a gasztronómia történelmi állomásait vezette fel és minduntalan hangsúlyozta: véget kell vetni a földek, a vizek és a megélhetésünket szolgáló anyagok kizsákmányolásának, visszatérve a természetes „receptekhez”.

– Minden nemzedék hagy ökológiai lábnyomot maga után. Arra kell törekedni, hogy ez a lábnyom ne váljék kárára a következő nemzedékeknek. Ha gasztronómiáról szólunk, felejtsük el a tömegkínálatot, mondjuk a szóját, mint csodaszert, mondta.

Halinka Péter igazgató pedig azt emelte ki, hogy amíg egy év alatt a büki gyógyfürdőt 750 ezren látogatták, addig Stájerországban 1,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Tehát bőven van tartalék, s ezt egymás javára használhatjuk – mondta.

A projekt révén valósulhat meg több vasi beruházás, Bükfürdőn, Körmenden is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!