Hírek

2012.06.20. 15:51

Alapozzák a jövőjüket - Fejlesztési tervek a hármas határ városában

Szentgotthárd - Kreatív kolostor, hiányzó ligeti kandeláberek, multifunkcionális sportcsarnok, digitális mozi és iparfejlesztés. Ezekről is szó esett a város és a cégek vezetőinek minapi találkozóján.

Kiss Tamás

A Zöld Szentgotthárd program jegyében az említett villásreggelin biológiai úton lebomló evőeszközöket és tálakat használtak. A jelenlévők azonban nem csak ezt, hanem a Huszár Gábor által elmondottakat is örömmel vették. A polgármester először is egy pénteki rendezvénynek csinált úgymond beharangozót, amelyen a "Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ, mint Zalaegerszeg-Szentgotthárd-Szombathely térségi iparfejlesztési Program" eddigi fejleményeiről számolnak be a szakemberek. Huszár Gábor elmondta: reményei szerint a kormány kiemelten támogatja majd a térség fejlesztését.

A megbeszélésen a közel 2 milliárd forintos kolostor felújítási pályázat is szóba került. Mint elhangzott: a projekt nem csupán az épület állagmegóvásáról, hanem egy olyan - tetőgalériával, hangversenyteremmel, kiállítótermekkel is bíró, a templommal négy szinten is összenyitott - "kreatív kolostor" kialakításáról szól, amely az európai barokk út egyik állomásává válhat, s a Mária út zarándokai számára is vonzó lehet. A projekt az első elbírálási kört sikerrel vette, s a városvezetők reményei szerint a nyár derekára kiderül, hogy a kormány zöld utat enged-e az ebben az esetben 100 százalékos állami támogatást élvező, Széll Kálmán városát és a térség turisztikai vonzerejét nagyban növelő programnak. A folytatásban Huszár Gábor a már zajló tornacsarnok-építésről is szót ejtett. Mint aláhúzta: a létesítmény a kézilabda utánpótlás-nevelés régiós központjává nőheti ki magát, másrészt a sportturizmus fejlesztése, így a szálloda és a fürdő szempontjából nézve is kiemelt fontossággal bír.

A Szentgotthárd-Luzern energiaváros-program kapcsán a polgármester arra kérte a cégeket, hogy segítsenek a projekt költségvetésébe be nem férő, a liget minőségi kivilágításához viszont még hiányzó néhány kandeláber beszerzésében. A találkozón a mozi ügye is előjött: a további működéshez szükséges digitális átálláshoz projektorra, ennek beszerzéséhez 20 millió forintra lenne szükség.

- Szeretnénk, ha ország egyetlen, 100 éve kimondottan mozinak szánt épülete a 101. évet is megérné - mondta a polgármester, aki arra kérte a vállalatokat, hogy dolgozói bérletek vásárlásával segítsenek egyengetni a mozi jövőjét.

Huszár Gábor azt kérte a cégek vezetőitől, hogy útbaigazító tábláikat a jövőben a magyar mellett szlovén és német nyelven is helyezzék ki. A hármas határ városához méltó módon az önkormányzat már a jövő héten lép, a hivatalban a feliratok így szlovén és német nyelven is megjelennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!