Hírek

2012.06.26. 17:12

Ellenőrzött medencék

Megyei körkép - Elkészült az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szezon eleji összesítése a medencés fürdőhelyekről. A beérkezett adatok szerint a strandok többsége szabályosan működött.

Bajdó Bettina

Megérkezett a kánikula: a szezonálisan üzemelő medencék, illetve medencés fürdők többsége kinyitott. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése alapján a korábbi évekhez képest tíz százalékkal kevesebb, 548  medencés közfürdő üzemel az idén, ebből 321  fürdő csak szezonális jelleggel működik.  Az esetek 75 százalékában az üzemeltetők megfeleltek a közegészségügyi előírásoknak, az egységek 11 százalékánál azonban egyszerre több kifogásolnivalót is találtak a felügyelők.

Vas megyében az első félévben 23 medencés közfürdő üzemelt, melyből négy gyógyfürdő minősítéssel rendelkezik  tudtuk meg dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvostól. Hozzátette, a  közegészségügyi hatóság kiemeltem kezeli a közfürdők ellenőrzését, idén  már a fürdők 90 százalékában jártak, s hatósági fürdővíz vizsgálatokat  végeztek. Közfürdőinkben 138 visszaforgatásos technológiával üzemelő  és 41 töltő-ürítő rendszerben üzemelő medence várja a fürdőzőket. A töltő-ürítő rendszerű medencék közül 28  gyógymedence, a többi hideg vizes,  mártózó medence. Kiderült, hogy  elsősorban a gyógyvizes medencék bakteriológiai helyzete  okoz problémát. A kifogásoltság 51 százalékos, melynek oka az alacsony szintű fürdőkultúrában, illetve a zsúfoltságban keresendő. A forgatásos rendszerben üzemelő medencéknél a vízminőségi kifogás a hatósági vizsgálatok alapján a medencék 21 százalékánál jellemző. Ez ideig 12 esetben vált szükségessé a határozati intézkedés, ezek elsősorban vízminőség javítására irányultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!