Hírek

2012.06.02. 09:44

Kisebbség: híd és gond?

Naivitás volt azt gondolni, hogy az Európai Unió mintegy feloldja a határokat, ezáltal értelmüket vesztik a kisebbségekkel szembeni előítéletek vagy súlyos megkülönböztetések - Kozma Gábor írása.

Kozma Gábor

Ha ránézünk a mai, uniós Európára, egyértelműen tapasztalható a sajátos kettősség: az adott országban működő nemzetiségek jó esetben hídat képeznek az anyaország és új hazájuk között, rosszabb esetben meg hátrányos megkülönböztetés a sorsuk. A spanyolországi baszkok sokáig fegyverrel harcoltak, az ausztriai, amúgy nagyon is létező nacionalisták pedig a mai napig nem tettek le Dél-Tirol valamiféle „visszaosztrákosításáról”. Az előbbi durva volt, halottakkal övezve, az utóbbi kulturált, államközi szinten meg sem jelenik. Egészen más a helyzet, ha kelet felé haladunk. Itt a legnagyobb csont Trianon óta Magyarország, vele a magyar kisebbség. Ez nem csoda, hiszen hazánkat szabályosan lecsonkolták, területének 65 százalékát elcsatolták, s ezzel elültették a békétlenség hosszú évtizedekre – századokra? – szóló magvát. A környező országok egyike sem tudja igazán, immár 92 éve, hogy mit is kezdjen az ő magyarjaival. Jellemző e tekintetben a szlovák magatartás. Apró, de nagyon beszédes példa: az országban nem jár semmiféle nyelvpótlék az állami-és közintézményekben dolgozóknak. Kivéve egy helyet: a titkosszolgálat magyar osztályát... Ukrajna játszik a magyar kártyával, Románia úgyszintén, alkalmasint hamvakat is üldöz. Ellenben jó a helyzet a horvát, az osztrák és a szlovén térfélen, de itt meg az asszimilációt gyorsítják fel. Nos, ezek tornyosuló és újratermelődő problémák. Trianon igazi, nagyhatalmi öröksége még sokáig köztünk kísért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!