Hírek

2012.06.21. 18:07

Kórházi csata - Jobbikos tiltakozás

Körmend - Megszűnik a szülészet-nőgyógyászat, aggódunk a munkahelyekért - hallottuk csütörtök délelőtt a kórháznál, ahol mintegy 70-80 tüntető gyűlt össze a Jobbik felhívására. A résztvevők tiltakoztak a kórházi funkciók szűkítése miatt, s jelezték, a kérdést napirenden tartják.

Kozma Gábor

Két évvel ezelőtt a konzervatív erők egységesen léptek fel a körmendi kórház érdekében, a Jobbik is támogatta a törekvéseket. Most viszont más a probléma, és eltérnek az álláspontok is. Ez világosan felszínre jött a demonstráción, ahol a többi között felszólalt Bana Tibor, a párt országgyűlési képviselője. Mint mondta, a kormány erősen faragja az egészségügyre szánt pénzt, a gyógyszerkassza például az évi 219 milliárd forintról idén 157 milliárdra csökken. A tiltakozók kifejezték: szeretnék megtartani a szülészet-nőgyógyászati osztályt a kórházban és választ várnak kérdéseikre.

Aláírásokat is gyűjtenek a szülészet megtartásáért

- Kevesen vagyunk, de hallatjuk a hangunkat, ez a demokrácia - szögezte le egy szőke hölgy a körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház bejáratánál, ahol már lengtek a Jobbikos zászlók és transzparensek. Az egyiken ez állt: Magatokon spóroljatok, ne a mi egészségünkön! Aztán pontban 10-kor Takó Péter, a Jobbik körmendi alelnöke lépett a mikrofonhoz.

- Hírlik, csupán 55 krónikus ágyat tartanak meg, megszüntetve a szülészet-nőgyógyászatot. Ez azt jelenti, hogy a terhes kismamák Szentgotthárdról és innét is Szombathelyre járnak majd. Véget kell vetni a gátlástalan, pénz alapú szemléletnek. A szülés nemzeti érdek, aki ezt veszélyezteti, bűnt követ el - szögezte le, majd feltette a kérdést: ki felel majd azért, ha egy kismamánál komplikáció lép fel Szentgotthárdon, s nem ér időben Szombathelyre a mentő? 

A szónok bejelentette: a városi közgyűlés napirendjén tartják az ügyet egészen addig, amíg választ nem kapnak.

E feladat a Jobbik városi képviselőjére, Auer Miklósra várhat, aki szintén beszédet mondott. Szólt a nemes hagyományokról és tiltakozott a kórházi funkciók szűkítése miatt.

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője nagyobb merítést is adott, amikor azt mondta: az Orbán-kormány a korábbi 8,3-ról idén 7,7 százalékra csökkentette az egészégügyre jutó pénzt a büdzsében.

- Itt születtem, fontos ez a kórház. Nem hagyjuk, hogy leépítsék. Sajnos kijelenthető, hogy az aktív belgyógyászat is megszűnik - mondta, élesen bírálva az Orbán-kormány döntéseit. Idézte Bebes István polgármester korábbi nyilatkozatait, hiányolva jelenlétét. A tiltakozás végén aláírásokat gyűjtöttek.

Megkérdeztük Bebes Istvánt is. Leszögezte: felelőtlen riogatás, hogy lakat kerülne a kórházra.

- Szükség van a járóbeteg-ellátásra, aktív sebészetre, aktív, krónikus belgyógyászatra, rehabilitációs  ágyakra, valamit az  egynapos beavatkozásokra. E mellett határozottan kiálltunk. Tisztában vagyunk azzal is, hogy Körmenden és vonzáskörzetében a sürgősségi betegállátás komoly  szükséglet. A szülészet-nőgyógyászat több ok miatt nem finanszírozható,  a sürgősségi esetek egynapos beavatkozással  elláthatók. A kórház  továbra is ellátja   az érintett 45 ezer embert - jelentette ki.  

 

A jövőben a Jobbik és aktivistái a város különböző pontjain aláírásgyűjtésbe kezdenek. Mint mondták, cél az erő felmutatása és a nyilvánosság folyamatos tájékoztatása. Szerintük a jelenlegi Fidesz-KDNP vezetés azt  az utat járja, amit a  GyurcsányBajnai kormány követett az egészségügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!