Hírek

2012.06.06. 16:49

Őrségi gyerekek a Délvidéken

Az Általános Iskola Őriszentpéter 7. osztályos tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt a Határtalanul! program keretében. Az utazás célterülete a Délvidék volt. 24 diák és 3 kísérő töltött el 5 csodálatos napot ezen a területen. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 791910 forinttal támogatta az utazást.

Vas Népe

Komfortos autóbusszal tettük meg a hosszú utat. Első állomásunk Szabadka volt, ahol megnéztük a városházát, a Zsolnai kutakat, valamint verssel emlékeztünk meg Kosztolányi Dezsőről a szülőháza falán elhelyezett emléktábla előtt. A temető mellett megkoszorúztuk a 1944-45-ös magyar áldozatok emléktábláját. Zentán pedig a csata emlékművét, majd a péterváradi erődítményben tettünk látogatást. Utána Újvidéken a katedrálist, és a várat néztük meg. A szállásunk Tóthfaluban, Székelykevén és Kórógyon volt. Aludtunk turista szállóban és falusi turizmus keretében családoknál is. Kórógyon kecskét fejtünk, kecsketejet ittunk, lovagoltunk és kipróbáltuk a gólyalábakon járkálást. Mindhárom településen találkoztunk a helyi iskola diákjaival és töltöttünk el egy-egy órát ismerkedéssel, énekléssel, sportolással. A harmadik napon megmásztuk Galambóc várát, ahol verset mondtunk a történelmi eseményekről. Majd al-dunai kirándulásra indultunk, láttuk a Kazán-szorosokat, és a Vaskapu erőművet.

Visszafelé Szendrő szép állapotban megmaradt váránál pihentünk meg. Belgrádban, a nándorfehérvári diadal helyszínén végighallgattuk a csata idegenvezető általi élményszerű ismertetését. Majd koszorúztunk és elénekeltük a magyar Himnuszt. Megnéztük Bács ősi várát, Újlakon pedig a templomban felkerestük Kapisztrán Szent János sírját. Sétáltunk Kelet-Szlavónia fővárosában Eszéken. Utolsó állomásunk a Kopácsi-rét volt. A nemzeti park vízi világában sétahajóval tettünk egy kirándulást. Utunk során sokat haladtunk a Duna folyó mellett, Szalánkeménnél megnéztük a Tisza Dunába torkollását is. A látottak szervesen kapcsolódtak tanulmányainkhoz. Ismeretekkel, csodálatos élményekkel gazdagodva tértünk haza a kirándulásunkról.

Nagy élményt jelentett számunkra ez kirándulás. Reméljük jövőre iskolánk más osztályainak is lesz lehetősége határon túli magyarlakta területekre eljutni!

Az őriszentpéteri Általános Iskola 7. osztályos tanulói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!