Hírek

2012.06.05. 14:53

Vas megyeiek a pápa színe előtt

Milánó - A katolikus családok VII. világtalálkozóját rendezték meg Milánóban. A háromnapos rendezvényen vasiak is ott voltak. A szabadtéri misén XVI. Benedek pápa több mint egymillió ember előtt beszélt újra arról: a pénz hajhászása aláássa a családot.

Némethy Mária

Az elmúlt hétvégén megrendezett világtalálkozóra 153 országból érkeztek résztvevők Milánóba. Köztük ott voltak a magyar egyházmegyék családreferens házaspárjai és papjai. Egyházmegyénket Bodorkós Imre jánosházi plébános, családreferens, valamint Sik Tamás és felesége, Valéria képviselte. Az autóbusznyi küldöttség a balatonszemesi templomban szentmisén vett részt, ezt Bodorkós Imre atya mutatta be, vele koncelebrált a többi családreferens pap is.

A buszon volt lehetőség az imára, sőt rendhagyó katekézist is tartottunk, jókedv és öröm jellemezte a zarándokokat - idézte fel emlékeit Bodorkós Imre. - Az észak-olasz nagyvárosban volt idő megtekinteni a legfontosabb nevezetességeket. Szinte mindenhol zarándokcsoportokkal találkoztunk. Június 2-án délelőtt fél 11-től a milánói magyarokkal együtt vettünk részt szentmisén a helyi szaléziaknál. A szentmisét Bíró László családreferens püspök mutatta be. Szombat délután kezdődött a tanúságtételek ünnepe, este fél 9-kor érkezett meg a virrasztásra XVI. Benedek pápa is. A találkozó csúcspontja a Szentháromság vasárnapján 10 órakor bemutatott szentmise volt. 100 püspök, több száz pap misézett együtt Péter apostol utódával.

A találkozó jelszava a család, a munka és az ünnep volt

A pápa szerint meg kell találni az emberi lét eme három dimenziójának a harmonikus egyensúlyát. A munkaidő, a család igényei, a hivatás és az anyaság, a munka és az ünnep harmonizálása fontos az emberarcú társadalom felépítéséhez mondta a pápa, és hozzátette: ő inkább a lét logikáját választja, mint a tulajdonlásét, mert az első épít, a második rombolással végződik. A pápa azt a meggyőződését hangsúlyozta: a legnagyobb haszon logikája a családi élet elszegényedését okozza. Azt kérte, hogy hozzák összhangba a munkát a család igényeivel. XVI. Benedek ismét kiemelte, hogy a pénz hajhászása aláássa a családot, versengést, erős egyenlőtlenségeket, a környezet lepusztulását okozza, és a családi kapcsolatokat az egyéni érdekek törékeny konvergenciájává gyengíti.

A szentmise végén a hatalmas tömeg nagy hangon, tapssal, kiáltásokkal köszöntötte a Szentatyát, aki bejelentette: a következő családtalálkozó helyszíne Philadelphia lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!