Hírek

2012.07.25. 06:03

A Kámoni Arborétum tavai is hínárosodnak - Hermanos segítség

Szombathely - Nemrég írtunk az Abért-tó elhínarasodásáról. Az Erdészeti Tudományos Intézet Kámoni Arborétumának két nagy taván ugyanilyen folyamat tapasztalható.

Szalay Julianna

Amikor a Herman Ottó szakképző iskola környezetvédelmi technikus tanulói felfigyeltek a jelenségre, a Gyöngyös-patak vízminőségét kezdték el vizsgálni, mivel ez a vízfolyás táplálja az arborétum két jelentős tavát, ahogy az Abért-tavat is.   Mivel a Kámoni Arborétum természetvédelmi terület, a vízi élőlények, apró halak, rovarok számára kedvező életfeltételeket biztosító hínár jelenléte szükséges. Ám a hínárosodás kedvezőtlen hatásai miatt fontos lenne egy olyan egyensúlyi állapot kialakítása, ahol az élővilág, a kedvező vízminőség szempontjai egyaránt érvényesülhetnek.

Az arborétum szakemberei a vízi növényzet részleges eltávolítására jó megoldást találtak: a  "gereblyézést", amely során a partról kötél segítségével húzzák le az elburjánzott növényzet egy részét. A Herman Ottó szakképző iskola diákjai ebben a munkában segítenek az arborétum dolgozóinak. A Gyöngyös-patak és a tavak előzetes, valamint a hínáreltávolítást követő vízminőség vizsgálatainak eredményei pedig tudományos vizsgálódásra adnak lehetőséget a tanulók számára.
 A Kámoni Arborétum és a szakképző  iskola jó kapcsolata már korábban is számos sikeres együttműködésre adott lehetőséget: a diákok egyebek között a  szélkárok eltakarításában és a parkfenntartásban is segédkeztek. A hermanos diákok egyébként korábban már részt vettek Szombathely talajvízkútjainak felmérésében, és közreműködtek a megyeszékhely zajtérképének elkészítésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!