Hírek

2012.07.28. 15:30

A lovas hagyományt őrzik Jakab napkor a gencsapáti falunapon

Gencsapáti - A településen a lovas hagyományok őrzését kapcsolták a Búcsúváró Falunaphoz, így szombaton kulturális és sportprogramokkal várták a látogatókat.

Bajdó Bettina

A településen nagy hagyománya van a lóval való foglalatosságnak. Régen számtalan családnál tartottak lovat, s lovaskocsival közlekedtek a településen. A fogathajtó versennyel a régi korok hangulatát is szerették volna visszaidézni egy napra. Geröly Tibor főszervező a verseny létrejöttének szomorú körülményeiről is beszélt.

- Bodorkós József jó barátom volt, őt a fia fertőzte meg a lovak iránti szeretettel - emlékezett vissza a szervező. - Közösen találtuk ki, hogy szervezhetnénk ide egy versenyt. Az álmokat azonban együtt már nem válthattuk valóra, mivel 2006-ban Bodorkós József elhunyt egy autóbalesetben. Nem adtuk fel, a családja engedélyével és hozzájárulásával közösen hoztuk létre a versenyt. Az idei verseny immár a hatodik, tizennyolc fogat vesz részt rajta, s C-kategóriában indulnak a versenyzők.

A kétfordulós akadályhajtás szombaton 11 órakor kezdődött, egyszeri összevetéssel, közben Hamza Viktória tartott lovasbemutatót, fél négykor pedig elkezdődött a vadászhajtás. A versenyzőknek sok mindenre oda kellett figyelniük, számított a lovak engedelmessége, a tudás, a gyeplő tartása és a fogatos kézügyessége is.

Emellett a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár munkatársai próbálták úgy szervezni a programokat, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A nap egy része a lovas sportról szól, a másik része viszont a kultúráról. A rendezvényen például díjmentesen lehetett használni a népi fajátékokat, volt jurta-játszóház és íjászat az Ajagur Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület közreműködésével. Az esti programokat a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulása 300 négyzetméteres rendezvénysátrában rendezték meg. Este nyolctól például SP adott koncertet, 21 órakor Unikum buli volt falunapi bállal. A verseny eredményét este hirdették ki, arról, hogy ki nyerte meg a vándorserleget, lapzártánkig nem érkezett hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!