Hírek

2012.07.02. 05:08

Barátságos ékszerdoboz

Telekes - Kívül-belül fölújították a település Szentháromság-templomát, restauráltatták a 100 éves szobrokat is. A megújult templomot szombaton dr. Veres András megyés püspök áldotta meg, közreműködött a székesfehérvári bazilika Szent Cecília-kórusa.

Ölbei Lívia

Szijj István Imréné, a Csurgóforrás Alapítvány elnöke 2009-ben jutott arra az elhatározásra, hogy ideje felújítani a telekesi templomot. Amint ünnepi beszédében szombaton elmondta: "Addigra már nagyon rossz állapotba került a templomunk, torony- és tetőszerkezete megrogyott, teteje beázott, falai vizesedtek. A templomunkba betérőket nem a lelki megújulás, feltöltekezés lehetőségének érzése fogadta, hanem a dohos levegő és a hulló vakolat." A "hosszas előzetes készülődés és az anyagi források előteremtése után" tavaly augusztusban kezdődött meg a munka, és ehhez "kellettek azok az emberek, akik szeretettel fordultak felénk és tenni akartak" a közösségért.

Az ünnepi beszédben egyebek mellett elhangzott, hogy a megyés püspök saját hatáskörében 9 millió forinttal járult hozzá a templom felújításához. Az Összefogás Telekesért Egyesület utófinanszírozású pályázaton nyert el 4 millió forintot (az összeget az egyházmegye püspöki hivatala előlegezte meg). A Csurgóforrás Alapítvány egyrészt több mint egymillió forintot ajánlott föl, másrészt  több gyűjtést szervezett: ennek eredményeként 32 család több mint 600 ezer forinttal támogatta a fölújítást. Az alapítványi tagok  sok más mellett önkéntes munkát  is végeztek (törmelék-elszállítás, térburkolat lerakása, környezetrendezés stb.), restauráltatták a templom 100 éves szobrait. Szijj István Imréné Teréz anya gondolatával zárta beszédét: "Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel."  

A  Falvak Kultúrájáért Alapítvány tagjai a templom belsejének megújítását, díszítését  vállalták: önkéntes alapon.  Az alapítvány elnöke, Nick Ferenc a templom - mint "barátságos, meleg, kedves, gazdagon faragott ékszerdoboz" - berendezéséről szólva szombaton kiemelte, milyen  nagy szerepe volt a munkában "az összefogásnak, a bizalomnak és a toleranciának."

A teljesség igénye nélkül: Polyák István ablakfestményt, Borbély Zoltánné falfestményt,  Bita Ernő asztalosmester  padot készített; Rosengart Béla és Csoma Gergely fafaragásokkal gazdagította a templomot. A felújított telekesi templom megáldására többek között Törökországból is érkeztek vendégek.  Díszőrséget álltak   a Kultúra Lovagrendjének tagjai és a Zrínyi Kadétok.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!