Hírek

2012.07.29. 16:34

Gyógy- és Bornapok Bükfürdőn

Bükfürdő – Három napig tartottak a hétvégén a gyógyfürdő parkolójában a Gyógy- és Bornapok. A rendezvény kapcsán az idén is megválasztották a város borát, és egymást követték a szórakoztató programok.

Tersztyánszky Krisztina

A bornapok szervezői ebben az évben nagy figyelmet fordítottak a gyermekes családokra, akik ugrálóvár, játszóház, körhinta, fajátékok, lovaglás közül válogathattak. A sátraknál kapható volt mindenféle portéka az ékszertől a márványszoborig, míg a rendezvény tulajdonképpeni főszereplői, a borászatok ebben az évben viszonylag szerényebb létszámban képviseltették magukat. Ennek ellenére az ínyencek találtak maguknak nem mindennapi, finom és különleges nedűket. A híres tokaji borvidékről érkezett, tállyai pincészet például Tokaji aszszonyfektetővel csalogatta a borozgatókat, de lehetett kóstolni badacsonyi és soproni nedűket is. Különösen a hölgylátogatók érdeklődtek annak a tahitótfalusi pincészetnek a standjánál, amelyik a környék népszerű gyümölcséből, az eperből készít borokat. Megtudtuk: a családi vállalkozásban működő pincészet egy éve minden előzetes hagyomány és szakirodalom nélkül vágott bele az eperborok gyártásába, a bükiek most az első palackozás eredményét kóstolhatták meg.

Meglepetéssel szolgált egy villányi termelő: nem iható, hanem ehető borokat kínált. A portugieserből, olaszrizlingből és roséból gyümölcsvelő hozzáadásával készítik a zselés állagú borlekvárt, ami remek kiegészítője sülteknek, tésztaféléknek egyaránt. Fogyasztásával azonban nem árt az óvatosság: egy 235 grammos üveg lekvár kikanalázása után már be is csiccsenthetünk. Kevésbé rizikós édességeket kínált egy zalaháshágyi méhészet. A gyümölcsökkel, magvakkal, fűszerekkel kikrémesített akácméz-termékek készítésének technológiája egészen Mátyás király koráig nyúlik vissza, amikor ez az eljárás népszerű módja volt a tartósításnak, az ínyenc fogások készítésének. De találtunk olyan standot is, ahol piros és zöld színű, kézi munkával készített sajtokból lehetett csemegézni – fűszerektől, pesztótól, paradicsomtól kapták a színüket. Volt olimpiai kocsma is, hogy a sportrajongók se maradjanak le semmiről, sőt az esélyegyenlőség jegyében sört és pálinkát is lehetett kóstolni a bor mellett.

Az idén helyi táncosok, hastáncosok, mazsorettek is lehetőséget kaptak, hogy bemutatkozzanak a nagyszínpadon – jóllehet az érdeklődést a remek strandidő nem befolyásolta kedvezően.

Remek színfoltja volt a vásárnak a SokSzín-Pad komédiája, amivel szinte rögtönzészszerűen csöppentek bele a vásári forgatagba. Hans Sachs A meghótt férj című komédiáját itt mutatták be először nagyközönség előtt, a tréfás történet előrehaladtával pedig egyre több érdeklődőt vonzottak maguk köré.


Ahogy minden évben, úgy az idén is megválasztották Bük város borát. Az elismerő oklevelet ebben az évben Alasz László kőszegi termelő vehette át kékfrankos boráért. A vásár ideje alatt szavazni lehetett a vásár bora címre is, ennek eredménye lapzártánkkor még nem született meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!