Hírek

2012.07.15. 19:15

Komoly változások lesznek a közutak mentén

Körkép - A közlekedésre vonatkozó szabályok közül többet módosítottak. A közlekedők figyelmét elterelő reklámokat száműzik az utak mellől.

Kelemen Attila

A törvénymódosító javaslatot Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nyújtotta be, melyet csütörtökön fogadott el az Országgyűlés – tájékoztatott az MTI. A módosítást a közlekedésbiztonság fokozása indokolta, valamint aktualizálni kellett a gyorsforgalmi úthálózattal kapcsolatos eljárásokat.

Változás lesz, hogy a közutakon, azok felett és mellett nem lehet olyan jelzés, egyéb tárgy és berendezés, amely a közúti jelzésekkel összetéveszthető, akadályozza a láthatóságot, és alkalmas arra, hogy a közlekedők figyelmét elterelje, vagy veszélyeztesse a közlekedés biztonságát. A már kint lévő tárgyakat legkésőbb szeptember 30-áig el kell távolítani.

A törvény szerint nem lehet reklámtábla, reklámhordozó és egyéb reklámcélú berendezés lakott területen belül a közutakon (kivéve az úttesten kívüli burkolatlan részt), azok felett és azok tartozékain ( kivéve a járdát és a kerékpárutat), illetve a villany- és telefonoszlopokon.

Mindemellett a közutak lakott területen kívüli szakasza mellett sem lehet olyan reklámtáblákat elhelyezni, amelyek a közlekedők figyelmének elterelésére alkalmasak. A tilalom nem vonatkozik a benzinkutaknál elhelyezett cégjelzésre és az üzemanyagárakat tartalmazó táblákra, az épületeken, illetve azok telkén elhelyezett olyan feliratokra, amelyek az építményben működő cég nevét, jelét vagy tevékenységét jelzik, továbbá azokra a berendezésekre, amelyek a közlekedés biztonságát elősegítő közérdekű tájékoztatást tartalmaznak.

A törvény nemcsak azt rögzíti, hogy a közúti közlekedéssel összefüggő önkormányzati feladatok ellátásáról gondoskodnia kell a képviselő-testületnek, hanem külön nevesíti ezek között a gyalogos-átkelőhelyek megvilágítását a település belterületén, az ezekhez vezető járdáknak, kerékpárutaknak és korlátoknak, valamint a gyalogosok és kerékpárosok vasúti átkelőjének kialakítását és fenntartását.

A parkolást is érinti a módosítás: a fizetős parkolási területen díjfizetés nélkül várakozó járműre ugyanott egy napon belül pótdíj csak egyszer szabható ki, de ha a parkolást csak meghatározott ideig engedik, és a díjfizetés nélküli várakozó ezt túllépi, akkor a pótdíj megfizetése nem mentesíti az újabb bírság megfizetése alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!