Hírek

2012.07.27. 05:38

Közfoglalkoztatás: a pénzt keveslik, de örülnek, ha van munka

Kőszeg - A közfoglalkoztatás rendszerében résztvevők jellemzően igen nehéz, kiszolgáltatott helyzetben vannak. Jelenleg eléggé sokan, 28-an végeznek közmunkát Kőszegen. Egy kivételével napi 6 órát dolgoznak. Szerintük a pénz lehetne több.

Némethy Mária

 - A kórházban dolgoztam betanított munkásként - meséli történetét. - Leépítés volt, 2010-ben munkanélküli lettem. Kézügyességemmel nem dicsekedhetek, erősnek sem vagyok mondható. 2010 óta végzek közmunkát Kőszegen. Most a város takarításában veszek részt. Mennyi a  pénz? Kevés: a segélynél több, a minimálbérnél kevesebb. De örülök, hogy van mégiscsak  valamennyi. Belátom, a társadalom teherbíróképességéből  most ennyire telik. Többre nem.  Ha lesz üresedés, talán akkor itt felvesznek állandóra, alkalmaz majd a városgondnokság. Bízom benne.

A szeméttelepen, a hulladéklerakón dolgozik egy csapat, a műanyag palackokat válogatják, a többség azonban úttisztításban, parkgondozásban vesz részt. Tisztítják az árkokat, a víznyelőket,  söprögetnek, szemetet szednek,  a lenyírt sövény levágott részeit szedik össze (vágni nem vághatnak, ahhoz kisgépkezelői tanfolyam elvégzése szükséges). Van köztük egy szakmunkás (szobafestő),  a többi segédmunkás.

Ez a pillanatnyi helyzet Kőszegen, ahol jelenleg eléggé sok, összesen 28 közfoglalkoztatott dolgozik.   
- Nekünk az problémás, hogy kéthavonta váltják egymást az emberek. Régebben márciustól októberig dolgoztak, belejöttek jól a munkákba - hallom László Katalintól,  a Kőszegi Városüzemeltető Kft. munkaügyesétől.
Katalin nem rejti véka alá: a pénzzel gond van, a közmunkások keveslik munkájukért a fizetést. Tavaly még a minimálbért kapták, most a közmunkás minimálbért. Aki most 6 órában dolgozik, 53 ezer 850 forintot kap havonta. A 8 órában dolgozó 78 ezer forintot.
- Alapvetően nincs velük probléma, de volt köztük, aki azt mondta: ő ennyi pénzért nem hajlandó dolgozni - hallom már Markovics Emőkétől,  aki a parkfenntartás munkáit irányítja a Kőszegi Városüzemeltető Kft.-nél, tehát sok közfoglalkoztatott főnöke. - Mindig újra és újra el kell magyaráznunk: ne azt nézze, most mennyit kap, hanem azt,  30 napos munkaviszonynak meg kell lennie ahhoz, hogy majd továbbra is, jövőre is segélyt kaphasson. Annak az elvégzett munka a feltétele.


 Jellemző Kőszegen, hogy a közmunkások közül egyre többen hajléktalan szállón laknak. Akadnak köztük olyanok is, akik alig várják, hogy leteljen a közmunkás időszak. Néhányan azzal próbálkoznak közülük, hogy kiíratják magukat táppénzre. Ugyanakkor vannak olyanok, akik szívesen dolgoznának akár 8 órában is, hogy a mostaninál több pénzt kaphassanak.
Hogyan is mondta a 37 esztendős Francsics Tamás?
- Örülök, hogy van valamilyen munkám.
Minden kőszegi és a városba látogató is tapasztalja: a kezük nyoma ott van mindenütt. Rendezettebb, szebb lett Kőszeg a munkájuk által.

 Nem múlhat pusztán az önkormányzatok jóindulatán a közfoglalkoztatottak alapjogainak tiszteletben tartása, azt a jogszabályoknak kell szavatolniuk, a hatóságoknak pedig ellenőrizniük - írta közleményében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Szabó Máté ombudsman a napokban  átfogó országos vizsgálatot indított. Munkatársai helyszíni szemléken és a közfoglalkoztatottak panaszai nyomán rajzolják meg a helyzetképet. Szabó Máté ombudsman szerint   a gyakran változó szabályozás, a jogalkalmazói gyakorlat szempontjából is lényeges, miként jut érvényre az emberi méltósághoz való jog, az egyenlő bánásmód követelménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!