Hírek

2012.07.17. 06:44

Lesz-e látványosság a templom

Celldömölk – Az Árpád-kori romtemplom állami tulajdonban van, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azonban azzal kereste föl az önkormányzatot, hogy vállalná-e a műemlék üzemeltetését.

Ölbei Lívia

Az MNV Zrt. Vas megyei területi irodája levélben fordult a celldömölki önkormányzathoz. Az üzemeltetés a romtemplom környezetének rendben tartásával, a terület őrzésével, a műemlék-épület „látogatói igényeinek kielégítésével” jár(na) együtt, a felmerült költségeket – az egyeztetések lefolytatása után – az MNV Zrt. állja. A képviselőtestület úgy határozott, hogy vállalja a romtemplom üzemeltetését, az éves költséget egymillió forintban (plusz áfa) határozta meg. A testületi döntésről értesítették az MNV Zrt.-t, az egyeztetés ezután kezdődik, vagyis az őszi hónapoknál előbb nem várható döntés.

Közben egy helyi kulturális- hagyományőrző egyesület jelezte az önkormányzatnak: szívesen átvenné a romtemplom üzemeltetését, kulturális fesztiválokat rendezne ott. Az egyesület felvetésével az MNV Zrt.-vel való megegyezés után foglalkozik a képviselő- testület. Celldömölkön mostanában sok szó esik az idegenforgalom fellendítésének lehetőségeiről. Az biztos, hogy az Árpád-kori romtemplom sokkal nagyobb figyelmet érdemelne az eddigieknél: a környezete szinte „kiált” mondjuk a szabadtéri színházi előadások után. Hasonló környezeti adottságokra színházi fesztivál is építhető. Legutóbb a KMKK honismereti munkaközössége fordult az önkormányzathoz, hogy a város és a katolikus egyház helyezzen el Lancsics Bonifác-emléktáblát a romtemplom falán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!