Hírek

2012.07.16. 04:57

Mérnök, szakmunkás - A hiányszakmákról sajnos sok szülő nem tud

Kőszeg, Csepreg, Bük – Egy felmérés szerint a globális átlagnak megfelelően a megkérdezett cégek több mint harmada hazánkban is nehezen talál megfelelő munkaerőt. A kőszegi és a répcementi kistérségi felmérésből kiderült: a családok nem is ismerik a hiányszakmákat.

Némethy Mária

A HVG adta közre: a Manpower 41 országban végezte el reprezentatív felmérését, Magyarországon 750 cég vett részt a kutatásban. Hazánkban – a globális átlaggal egyezően – a megkérdezettek több mint harmada, 34 százaléka nyilatkozott úgy: nehezen talál megfelelő munkaerőt. (Tavaly ez az arány csak 23 százalék volt.)

 Az eredmények szerint idén a legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon a szakmunkási, a gépkezelői, a mérnöki és az értékesítôi állások. A cégek nehezen találnak ezenkívül vendéglátóipari személyzetet, sofőröket, könyvelőket, pénzügyi munkatársakat, informatikusokat, adminisztratív, irodai és személyi asszisztenseket és csoportvezetőket.

A Kőszegi és a Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Reményi Anita kezdeményezésére az elmúlt fél évben széles körű, pályaorientációs témájú felmérést végzett a kőszegi és a csepreg-büki térség általános iskoláiban. Feltérképezték a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, illetve szüleiknek tájékozottságát a közelükben adott képzési kínálatról. Céljuk volt az is, hogy ráirányítsák a figyelmet a megfontolt pályaválasztásra. A kérdőívet az általános iskolák igazgatói és az érintett osztályfőnökök segítségével a kistérségek mind a 8 általános iskolájában, a 6., 7. és 8. osztályosok szüleihez juttatták el. Mintegy 750 háztartásba. A visszaérkezett, kitöltött kérdőívek száma hetven százalék feletti volt.

Mi derült ki, mi befolyásolja a pályaválasztók döntését?

A családok jelentős része a képességek által meghatározott lehetőségek közül választ, de a hiányszakmák elenyésző százalékban befolyásolják a döntést. Ennek egyik oka, hogy a szülők csak kis százaléka tájékozott azokról és a hiányszakmákhoz kapcsolódó ösztöndíj lehetőségekről. Másik ok: a tanulók nagy arányban felsőoktatásban szeretnének továbbtanulni, így nem a szakképzés irányába tájékozódnak. Az is meglepő volt: bár a megkérdezett tanulók és családjaik tudnak a térségi középiskolák létezéséről, azonban képzési kínálatukat csak részben ismerik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!