Hírek

2012.07.23. 14:33

Nyári egyetem: folytatódik a TIT rendezvénysorozata

Szombathely - Negyvenötödik alkalommal rendezte meg a Vasi TIT a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet és Tervező Tábort. A résztvevők tizennyolc előadáson vehetnek részt.

Sugár Viktória

A rendezvénysorozat megnyitóján dr. Puskás Tivadar polgármester örömét fejezte ki, hogy még a nyári uborkaszezon idején is létrejöhetett egy olyan konferencia, amely a magyar építésztársadalom színe-javát megmozgatja.  
Marton Ferencnek, a Vas Megyei Közgyűlés alelnökének köszöntője után dr. Szaló Péter területrendezési és -építésügyi helyettes államtitkár a szakmai önértékelés kérdéséről beszélt.  Gyakran halljuk, hogy mennyire más lenne az építőipar helyzete akkor, ha a szakma irányíthatná a dolgokat. Azonban a szakma mindig csak egy résztvevője lesz annak a párbeszédnek, ami a befektető, az állam, az önkormányzat, a kivitelező és az egyéb érdekeltek között zajlik.


Dr. Meggyesi Tamás is az eredményes kommunikációt nevezte meg a sikeres beruházások zálogaként.  A Bibliában Szent Györgynek meg kell ölnie a sárkányt, de fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon a mai világban is ez-e a cél. Nem lenne elég csak megszelídítenie és munkára fognia?
A hangzatos metaforák mögött  komoly  kérdések állnak, mint például a bevásárlóközpontok és lakóparkok problémája. Előbbi teljesen tönkreteszi a kiskereskedelmet, utóbbi profitorientált parazitaként élősködik a városokon.  Meg kell tanulnunk kompromisszumokat kötni, és elfogadni azt, hogy néha bizony a sárkány győzedelmeskedik. De azt se felejtsük el, hogy a valóság nem mindig a jó és a rossz, az igaz és a hamis ellentéte - hangzott el.

- Korunkban a nagy és a még nagyobb projektek kora dívik - magyarázta  dr. Meggyesi Tamás. - Már nem várost építünk, hanem különálló objektumokat, amelyek  piramis-szindrómában szenvednek, kivétel nélkül középpontban akarnak állni. Pedig jó lenne, ha ezek az épületek a városképbe is beleillenének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!