Hírek

2012.07.22. 17:53

Stációk a helyükön

Vasvár – A Szombathelyi Erdészeti Zrt. levágatta a veszélyes ágakat Szentkúton a parkerdőben, megerősítette a domboldalt, visszakerültek a stációk a helyükre, épül a szép, új szabadtéri színpad.

Merklin Tímea

Figyelemmel kísérik majd az idős fák egészségi állapotát A Vasvár – Szentkút parkerdőre 2012 elején közjóléti fejlesztési tervet készítetett az erdőgazdaság, amely részben a parkerdő közjóléti megújítására, részben a 70-es években épített színpad felújítására irányult. Az ott zajló munkálatokról a társaság erdőgazdálkodási igazgatóját, Bakó Csabát kérdeztük.

– A szabdalt terepviszonyok miatt folyamatos az erózióveszély, amely a fák kidőlését is okozhatja. A területet idős erdő veszi körül, tölgyek, bükkfák. Nemrégiben egy idős bükkfa ága letört, majd ráesett az alatta álló esőházra és a mellette levő autóra. Az esőbeállót egy másik részen építjük majd újra fel – mondta Bakó Csaba. A kivitelezési munkákra pályázatot írt ki az erdészet, külön a régi színpad felújítására és lefedésére, külön a parkerdő fejlesztésére. A színpad meglévő lábazatának megerősítése már korábban elkészült, most a lefedésén dolgozik a vállalkozó. Fából készült jurtaszerű építmény került rá, majd a hajlított fatartókra vörösfenyő deszkákkal borított oldalfal és tetőzet készül. A szerkezet átmérője 16, a magassága a kupolánál 11 méter magas lesz. Szakavatott tervező iroda készítette a tervet, az építmény váza már áll. A színpadhoz most készül fából egy 200 fős fedetlen nézőtér is.


– Az erdészeti zrt. saját fejlesztési forrásaiból fedezi mindezt, mert fontosnak tartja a Vas megyei állami erdők közjóléti funkcióinak megőrzését és fejlesztését. Elhelyezésre kerülnek erdei WC-k, padok tájékoztató táblák is. A közjóléti funkció keretében készült el a felújított korlátos falépcső is a színpadtól a kápolnáig. A kemping felőli bejáratnál elhelyeztünk egy ovális alakú fogadó kaput. A stációk elbontásának oka az volt, hogy akadályozták volna az erózióveszély megelőzésére tervezett védőfal kivitelezését. Akácoszlopokból támfalat építtettünk, ezzel erősítettük meg, fogtuk meg a meredek domb talaját, amelyet korábban a lezúduló víz lemosott. A támfal 1-2 méter magas a terepviszonyoknak megfelelően. A támfal elkészülte után a stációk visszakerültek a helyükre – tudtuk meg az igazgatótól.

– A közjóléti létesítményeket övező idős erdőállományban a soproni egyetem szakembereivel felmérettük a fák egészségi állapotát, a színpad körül is. Mivel vannak fák, amik kidőlhetnek, ágak, amik letörhetnek, levágattuk a veszélyes ágakat. A megelőzés érdekében folyamatosan figyelemmel kisérjük az állapotukat.




Az erdészeti beruházás befejezési határideje augusztus 15. A színpad nettó 30 millió forintba kerül majd, a közjóléti fejlesztés nettó költsége 10 millió forint lesz. Szeretnék, ha szeptember 8-án, a következő Mária napi búcsún a Szentkúti erdő megújulva, szép környezettel várná a turistákat, zarándokokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!