Hírek

2012.07.02. 17:10

Tűz az acsádi otthonban: gyűjtöttek a szociális otthon lakóinak

Vassurány – Átadták a félmillió forintos adományt az Acsádi Szociális Otthonhoz kapcsolódó Időskorúak Támogatásáért Alapítvány számára a vassurányi faluházban.

Merklin Tímea

A gyűjtést az acsádi otthont március 10-én ért tűzeset után kezdeményezte a Vassurányért Kulturális Egyesület. A szombathelyi Bartók Teremben rendezett jótékonysági koncerten 277 ezer 80 forint jött össze.

– Nemcsak azoknak mondhatunk köszönetet, akik akik a koncerten adták oda támogatásaikat a leégett idősek otthona lakói kárpótlására, hanem azoknak is, akik – ezek főleg a környékbeli önkormányzatok – utána tették meg utalásaikat az egyesület erre a célra létrehozott alszámlájára. A 30 települést összefogó Szombathelyi Kistérségi Társulást kértük felhívásunk terjesztésére, a társulás mindjárt 100 ezer forintot át is utalt közvetlenül az alapítvány számlájára – tudtuk meg Novákné Udvardi Hajnalkától, a Vassurányért Kulturális Egyesület alelnökétől, aki a pénteki átadási ünnepről elmondta, dalcsokorral köszöntötték az Acsádról, Kőszegpatyról, Peresznyéről érkezett gondozottakat, akiket két kisbusszal hoztak; voltak köztük a tűzesetben érintett és nem érintett lakók is.

– Ismerjük azokat, akik Acsádon és Peresznyén laknak, nem először találkozunk velük. Acsádra évi háromszor megyünk, karácsony előtt is. A lakók a latin liturgikus szövegeket is éneklik velünk, mint más dalokat. Most is nagyon jól érezték magukat a vassurányi faluházban, a 90 feletti emberek is vidáman daloltak együtt a dalkör tagjaival. Egy társammal írtunk egy mesét, annak a csattanója volt az, hogy a bábok megtalálták a két üveglap közé tett utalványt, és azt egyesületünk elnökasszonya, Lakner Károlyné átadta Tanai Györgynek, az Időskorúak Támogatásáért Alapítvány elnökének. Műsort adtak a helyi ovisok, végül megvendégeltük a résztvevőket.

– Nagy örömmel fogadtuk a támogatást, összesen 584 ezer forint gyűlt össze – mondta Tanai György a kuratórium és a lakók nevében. – Az összeget elégett ingóságaik, tárgyaik pótlására fordítjuk. Az otthon mentálhigiénés munkatársai felmérték a lakók kárát, a bútorzattól a karórán át a ruházatig, ezeket a listákat át fogják adni az alapítványnak, és az adomány értékének megfelelően megvásároljuk, amire szükségük van. Mihamarabb szeretnénk gondoskodni a pótlásról. Ami tárolóhelyet vagy lakószobát igényel, azt nyilván az épület helyreállítása után tudjuk megvenni, az apróságokat előbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!