Hírek

2012.08.27. 18:33

Barátkozó városok, szombathelyi kapcsolatok

Szombathely - Jelenleg 12 várossal tart kapcsolatot a vasi megyeszékhely, legrégebben, idén 20 éve, a 40 ezer lakosú német Kaufbeurennel.

Kozma Gábor/Vas Népe

Ferrara, Hunedoara, (Vajdahunyad),  Kaufbeuren, Kolding, Lappeenranta, Lecco, Maribor, Nömme, Oberwart, Ramat-Gan, Trnava (Nagyszombat) Uzhgorod, (Ungvár) - széles a testvérvárosi skála és széles a benne rejlő lehetőség is. Legutóbb erről cserélt eszmét dr. Puskás Tivadar szombathelyi és Stefan Bosse kaufbeureni  polgármester, üdvözölve az immáron 20 éves és töretlen barátkozás tényét.


Az 1992-ben aláírt megállapodás nyomán máig intenzív a két város kapcsolata. Wagner András polgármester 1992-ben  a civil kapcsolatok erősítésére helyezte a hangsúlyt, így lehetett több szombathelyi  egyesület is rendszeres résztvevője a híres Tanzelfestnek. Mi több, a testvérvárosi  szerződés aláírásakor egy civil megállapodás is született a kölcsönös látogatásokról a kaufbeureni Heimatverein lokálpatrióta egyesület és a szombathelyi Éhen Gyula Kör között.  Az évek során a hangsúlyok némileg eltolódtak, de nem merültek ki: dr. Puskás Tivadar éppen most vetette fel egy újabb terület, az egészségügy,  ezen belül is a kardiológia  bevonását a kölcsönösség jegyében.    A két város közötti erős kapocs még   Szent Márton. Mindkét városban található a szentről elnevezett templom, így  szoros együttműködés alakult ki a kaufbeureni Szent Márton Egyházkerület és a szombathelyi Szent Márton Plébánia között.

 A történeti hűséghez tartozik, hogy a  kapcsolat a német fél kezdeményezésére jött létre még 1991-ben.  Az első hivatalos kaufbeureni delegáció II. János Pál pápa szombathelyi látogatása alkalmából érkezett a városba.   A  Szombathelyi Városi Tűzoltóság 120 éves jubileumát is együtt ünnepelte  a két testület. Élénk a sportkapcsolat; maratoni váltóversenyre, illetve röplabda és vívó edzőtáborozásra is rendszeresen érkeznek sportolók a német testvérvárosból. Akárcsak a karneválra, ahol évek óta  sikeres  fellépő vendég az Artistica Anam Cara ifjúsági egyesület, amely 100  lelkes  tagot, közte zsonglőröket  számlál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!