Hírek

2012.08.08. 15:17

Emberek Törökországból

Kőszeg - Emberek hazámból - Nazim Hikmet könyve alapján. Ez a címe Sinan Gültekin kiállításának, amely a Művészetek Házában látható.

Némethy Mária

A Félhold és Telihold ünnepségsorozat részeként nyílt meg a Bécsben élő Sinan Gültekin  kiállítása. Köszöntőjében Básthy Béla,  Kőszeg alpolgármestere kiemelte: a Kőszegi Művészeti Egyesület kezdettől támogatója az idén hatodszor megrendezett Félhold és Telihold  Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozatnak, amely mindig az ő kiállításukkal kezdődik.



Most is. Bécsben több országra kiterjedő török turisztikai és kulturális képviselet működik, ezen keresztül sikerült megnyerni egy kőszegi kiállításra az osztrák fővárosban élő, rendkívül képzett török festő- és szobrászművészt, filmest Sinan Gültekint. Tárlata címéből kiderül: képei Nazim Hikmetnek, az egyik legismertebb török költőnek, a múlt század legnagyobb költői egyikének hatására születtek. Hikmetet Törökországban a hazafias költők között tartják számon, akinek az egyszerű falusi, városi emberekről és a függetlenségi háborúról írt versei rendkívül népszerűek.

A tárlatot megnyitó prof. Erwin Birnmeyer, a Kőszegi Művészeti Egyesület elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet: Sinan Gültekin alkotásai az európai szemnek szokatlanok, viszont nagyon megkapóak. A művészettörténész professzor szerint kettősség jellemzi a művész képi világát. Aprómintás művei az iszlám művészet hatását mutatják, ugyanakkor embereket is ábrázol, alakokat is fest, ez viszont nem jellemző az iszlámra.
(A kiállítás augusztus 26-áig tekinthető meg, csütörtöktől vasárnapig 14-17 óra között.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!