Hírek

2012.08.25. 18:17

"Más a világ, mások az erőcentrumok" - Orbán Viktor égető problémákról beszélt Kőszegen

Kőszeg - Szerdán kezdődött, szombaton éjjel ér véget a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű kőszegi rendezvénysorozat. Az ország legnagyobb közéleti és ifjúsági fesztiválja kiemelt, egyben záró beszélgetése Orbán Viktor miniszterelnökkel volt.

Némethy Mária

A miniszterelnök a másfélórás, valamivel este fél 7 előtt véget ért beszélgetés elején leszögezte: a lehető legőszintébb válaszokat adja, de a hallgatóságnak meg kell értenie, hogy  minden mondatáért, kijelentéséért szigorú felelősséggel tartozik.

A beszélgetés - amelynek java része a fesztiválozó fiatalok e-mail kérdéseiből állt össze - első része az ország helyzetéről szólt. Arról, hogy a válság kezelésében miért van kedvezőbb helyzetben Közép-Európa Nyugat-Európánál, s miért jobb a helyzet a magyarországinál Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában? Miért hirdetett a kormányzati ciklus elején gazdasági szabadságharcot Orbán Viktor? 

A miniszterelnök kifejtette: a környező országok államadóssága jóval alacsonyabb a magyarnál. Magyarország mindaddig veszélyzónában lévő ország lesz, ameddig 50 százalék alá nem megy le az államadósságunk. Beszélt arról, hogy  a bajban lévő dél-európai országok azért kerültek nehéz helyzetbe, mert elhitték: a szolgáltatások, a turizmus és az ingatlanpiac lesz meghatározó a gazdaságban az elkövetkezendő időszakban, és nem törődtek saját iparuk fejlesztésével. Közép-Európa viszont sikeres, mert gyártásra alapozott gazdaságok működnek ezekben az országokban.

- Magyarországnak európai termelési központnak kell lennie - fogalmazta meg Orbán Viktor, aki ennek jelét látja abban, hogy egyre több autógyár hazánkban indít üzemet. Arról is szólt, hogy amikor lejár majd a 4 évre szóló megbízatása, azt szeretné mondani:

- A magyar nemzeti érdekérvényesítést 100 százalékig "bemozogtuk". Ezért hamarosan visszavásároljuk például  az e-ont a németektől.

Elmondta, hogy jövő év elején nagyon sok vita szól majd a nemzeti szuverenitás kérdéséről, mert Brüsszel annak egy részét át akarja venni. Rákérdezés ellenére ő maga ebben nem foglalt állást, mert összmagyar konzultációt vár az ügyben. El kell majd dönteni, hogy a szuverenitás átadása sikeres, vagy nem sikeres válságkezelés lesz-e, érdemes-e rácsatlakoznunk.

- Más a világ, mások az erőcentrumok, viszonyrendszerek, le kell győzni a magyar provincializmust -  hallottuk a miniszterelnöktől annak kapcsán, hogy miért épít kapcsolatot  Kazahsztánnal Magyarország.

Menni, vagy maradni? Sok fiatal fontolgatja - egy felmérés szerint a 30 év alattiak közül minden harmadik -, hogy külföldre megy. A miniszterelnök elmondta, ő is átélte feleségével Bécsben, 1984-ben ezt a dilemmát.

- A baj  az, hogy most a szükség  diktálja, a kényszer szüli az elmenést - jelentette ki Orbán Viktor, aki azt fűzte hozzá: az elmenő fiatalok egy stagnáló nyugati világba kerülnek, itt viszont, reményei szerint, dinamizmus lesz.

A felsőoktatás helyzetéről is beszélt a miniszterelnök. Annak átalakításáról már tárgyal a Rektori Konferenciával. Európa legsikeresebb felsőoktatási rendszerét akarják kialakítani úgy, hogy a világ első 200 legjobb egyeteme közé kerüljön végre egy magyar is.

A választáshoz szükséges előzetes regisztrációról Orbán Viktor elmondta: szükséges, mert a hazánkban élő kisebbségeknek kötelező lesz, akárcsak a kettős állampolgárságú, határon túl élőknek, s azért is, mert ma már a világ minden részén élnek magyarok (Londonban és környékén 100 ezren).

- Egy közjogilag világméretűvé szélesedett nemzetet kell bevonni a választásba - hallottuk Orbán Viktortól, aki Kőszegen, a beszélgetés végén  alkotó részvételre hívta a keresztény, nemzeti értékektől nem idegenkedő fiatalokat, segítsék sikeressé tenni a XXI. század Magyarországát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!