Hírek

2012.08.02. 16:31

Medertisztítás éles vitákkal, ütközéssel

Gasztony - Két szálon fut a helyi Vörös patak körüli történet. A polgármester nemcsak a medertisztítást kifogásolja, de tiltakozik az évszázados tölgyek írtása ellen is.

Kozma Gábor

Tavaly Jákon panaszkodtak egy ottani patak medrének tisztítóira, akik időnként el-eltévedtek, s néhány gazda telkén is vágtak ki fákat. Most a gasztonyi faluvezető panaszolta fel a medertisztítást, mondván: silány munkát végeztek és vérszemet is kaptak.

Kóczán István polgármester a Vörös patak hídjánál fogad, s mielőtt szemlézni vinne, beavat az előzményekbe.

- A történet március elején indult, amikor váratlanul megjelentek a medertisztítók. Erről az illetékes vizügyisek nem értesítettek, így készülni sem tudtunk rá. A vállalkozó, egy fiatalember, megnyugtatott: ligetszerű ritkítás lesz csupán, a patak medrét és közvetlen környékét teszik rendbe. Hát aztán rendbe is tették! - emeli fel a hangját a férfi, majd így folytatja: - Szabályos tarolásba fogtak. A bokrok nem igazán érdekelték őket, de 80 centiméter átmérőjű fákat is vágtak ki, rendesen. A patak előtte kedvelt kirándulóhely volt a maga érintetlenségével, környékén több száz éves tölgyfákkal. Azt terveztük, hogy kenus tábort indítunk, de ebből már nem lesz semmi, legalább is egyelőre - mondja, majd megjegyzi: - Egy testes juhar 8 méterre volt a medertől, de azt is kivágták a vállalkozó motorfűrészesei. Ha tehettem, ott voltam körülöttük. Talán ennek köszönhető, hogy a hídnál megmaradt négy fűz, s még néhány kisebb fa.

Elindulunk a meder mentén. Nem nehéz észre venni, hogy az ágakat otthagyták a meder partján. S bár a halmokat már benőtte a fű, azért gondot is okozhatnak. - Akkor, ha netán árvíz lenne - hallom, majd egy testes csonkhoz érkezünk. - Ezt kivágták, de beljebb, a medernél egy másik nagyobb fát nem bántottak. Néha úgy tűnt nekem, hogy véletlenszerűen dolgoznak. Vettem a fáradtságot és bejártam távolabb is a medret. Elképesztő, amit láttam. Le, egészen Rátótig, Vasszentmihályig a patak tele van ágakkal. Azt mondhatnám erre a silány munkára, hogy tarolt a haszon - emeli fel a hangját a polgármester, majd egy elbadult, a hídon túli területre érkezünk. - Ezen már megjelent a parlagfű, illegális szemétlerakó alakulgat, mindenfelé gyomnövények. Ez egy másik történet - folytatja Kóczán István. A vállalkozó úgymond vérszemet kapott, amint meglátta a területen lévő 200 éves tölgyest. Megkereste az isztér gazdát és engedélyt kaptt a vágásra. Nézze, mi maradt a ligetből - mutat a csonkokra, az elvadult tájra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!