Hírek

2012.08.27. 14:38

Népi díszítőművészek közös kiállítása

Sárvár - Beszprémy Józsefné és a Sárvári Népi Díszítőművészeti Szakkör közös kiállítása augusztus 31-ig látható a Nádasdy-várban, a Galeria Arcis termeiben.

Merklin Tímea

Hetente egyszer, szerdánként találkoznak a Sárvári Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjai, kettőtől ötig. Főleg nagymamák, akik saját valamint gyerekeik, unokáik lakásait díszítik, kiválasztják a mintát, és olyan színekkel varrják, hogy passzoljon a megajándékozott otthonába. Van a hímző asszonyok között egy férfi is, a 45 éves Bíró László, akinek szabó a végzettsége, de nem a szakmájában dolgozik, hanem kalauz, szabadidejében viszont szívesen hímez, a kiállításon a keresztszemes függöny az övé. 



-  Van egy sablonkészletem, az ország minden részéből gyűjtöttem a mintákat megyei és országos továbbképzéseken, illetve magam rajzoltam, saját tervezéseim vannak, ebből választanak az asszonyok - tudjuk meg Varga Máriától.  - Megkérdezik milyen színnel lehet, eldöntik, hogy az ő otthonukba az jó-e, mert fontos, hogy a szín passzoljon a bútorkárpithoz. A kiállításon is látszik, hogy sok a fehér, mert az sok mindenhez megy. Az 1700-as évektől jöttek divatba a fehér hímzéses, szálszámolásos lapos hímzések.
 
Az úri hímzés az egész országban elterjedt volt a 16. századtól a 18. század elejéig. Ezt másolták a parasztasszonyok. Nekik nem voltak finom alapanyagaik, ők maguk szőtték a textilt. A rackajuh gyapjából készült fonalat megfestették növényi festékkel, erre került a szőrhímzés. Így születtek a híres Nyugat-Dunántúli gyapjúhímzések és az alföldi színes gyapjúhímzések. Utánuk következtek az egyszerű piros pamuttal hímzettek az 1800-as években. Ezek aztán kiszínesedtek, megszületett a kalocsai, a matyó. Az ó-matyó még piros-kék volt, amely később kitarkállott a 19-20. században.



 Vas megyére is jellemző a színes. Van egyszínű is, főleg piros, de főleg a fehér vagdalásos változatai. A kiállításon látható például Varga Mária oltárterítője, faliszőnyege, rusztikus alapanyagon csepregi lepedővég, de Mária készítette a celli faliszőnyeget is. Vörös Ferencné függönye is úri hímzés, előképe a Néprajzi Múzeum anyagában volt egy halotti lepedővégen. Beszprémy Józsefné okkerrel varrta a pávás fali futót.

Kiállítók: Asbóth Béláné, Babics Józsefné, Bíró László, Fazekas Ferencné, Gangler Lászlóné, Hegedüs Istvánné, Horváth Árpádné, Horváth Ernőné, Koracsics Józsefné, Mórocz Zoltánné, Németh Béláné, Nyúl Lászlóné, Pethő Lászlóné, Rovóné Farkas Olga, Schönberger Istvánné, Szabó Lajosné, Vörös Ferencné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!