Hírek

2012.09.12. 16:12

Itt a mezőőrség, máris kevesebb terményt lopnak

Egyházasrádóc - Bevált a helyi önkormányzat döntése, miszerint január 1-jétől mezőőrt alkalmaznak: kevesebb a lopás.

Kozma Gábor/Vas Népe

Sőre Zoltán egyházasrádóci polgármester szerint itt volt az ideje a mezőőrség felállításának. Amióta a zöld ruhás ember járja a  rádóci és a szomszédos települések határát, érezhetően csökkent a fa- és a terménylopás. De más vonzata is lett a szolgálatnak.  A gazdálkodók eddig nem nagyon ügyeltek az utakra,  volt, hogy eső után nehéz gépekkel szinte széttaposták. Ez mostantól drága mulatság, a mezőőr jelentése nyomán a rongáló fizeti a helyreállítás költségét - mondta a polgármester.

Nem új találmány a mezőőrség, a nemesrempehollósi Weiner Gyula már a hetvenes években sós puskával járta a határt, elriasztva a tolvajokat.  A sors különös játéka, hogy éppen ebben a körzetben állították fel újra a mezőőri szolgálatot, egyházasrádóci központtal. Sőre Zoltán  polgármester is tud a rempehollósi előzményekről, s mint mondja, tolvajok sajnos  minden időben és rendszerben voltak, vannak, lesznek.


- Épp ideje, hogy vigyázzuk a határt - fogalmazott a település első embere. - Már évekkel korábban készültünk a változtatásra, vagyis a mezőőrség újjáélesztésére. Aztán alapos előkészület után bevezettük a mezőőri járulékot. Ez  annyit tesz, hogy hektáronként ezer forintot kell befizetni egy elkülönített, csak erre a célra használható  számlára. A pénzt a szolgálaton túl  a mezei utak fenntartására, javítására, az árkok, átereszek  tisztítására és hasonlókra fordítjuk.  A szolgálat bevált, ezt mutatja,  hogy augusztusban a megyeszékhelyen is bevezették.

Valóban: a szombathelyi önkormányzat döntése alapján négy mezőőrt alkalmaznak augusztustól a  termőföldek őrzésére és védelmére. Kassai György szolgálatvezető  nyilatkozata alapján: "A  mezőőr a működési területén jogosult és köteles az őrzött vagyont veszélyeztető, vagy károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személyt igazoltatni, majd felszólítani a távozásra."
Ha a mezőőr olyan járművet észlel, amelyen  lopott termék van, azt feltartóztathatja, a személyeket igazoltathatja, ha szükséges, a rendőrségre bekísérheti.   A mezőőrség komoly és tekintélyes védelmezője a határnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!