Hírek

2012.09.24. 16:30

Kritikus bringás tömeg

Szombathely - Minden eddiginél többen, közel négyszázan, a kerékpárosok mellett görkorisok is csatlakoztak az immár kilencedik Critical Mass Savaria szombati menetéhez.

Kiss Tamás

A Critical Mass, városi kerékpáros felvonulás 1992 óta  figyelmeztet arra, hogy a városok bizony barátságtalanok a bringások számára. Az első felvonulást 1992-ben, San Franciscóban rendezték, azóta világszerte számos ország kerékpárosai csatlakoztak a mozgalomhoz. Magyarországon áprilisban, a föld napján és szeptemberben az európai autómentes nap kapcsán tartanak nagyobb felvonulást, amely végén a résztvevők a fejük fölé emelik kerékpárjaikat, így hívják fel a figyelmet eme közlekedési forma létjogosultságára.

A szombathelyiek kilencedik alkalommal csatlakoztak a mozgalomhoz, s a vasárnapi  Critical Mass Savaria új rekordot hozott: 387-en pattantak nyeregbe, illetve görkorizták végig a kilenc kilométeres távot. A rajt idén az AgoraMűvelődési és Sportháznál volt, s a menet  a várost bejárva (a piros lámpáknál meg-megállva, egymást bevárva) végül a Fő téren zárta az amúgy jó hangulatú túrát. A város Fő terén hangos csengőszóval, s az elmaradhatatlan kerékpáremeléssel hívták fel a figyelmet a bringások problémáira, illetve arra, hogy jó lenne, ha (ezzel együtt is) minél többen választanák eme mozgásos, ráadásul teljes mértékben környezetbarát közlekedési formát.

Végül pedig arról, hogy a szervezők idén új módszert alkalmaztak a rendezvény népszerűsítésére, plakátok helyett személyes meghívással toborozták a résztvevőket, mint a fentiekből kiderül: sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!