Hírek

2012.10.10. 18:58

A Centrál-ügy: mivel nem volt rá igény, bezárt az FHO

Körmend - A Vas Népe fórumán többen is szóvá tették a belvárosi Centrál épületegyüttes sorsát. A valamikor virágzó komplexum ma üresen áll. Sorsáról, jövôjérôl folyamatosan tárgyalnak.

Kozma Gábor

A Centrál a hatvanas-hetvenes években egyszerre jelentette a minőségi vendéglátást és a korszerűséget a városban. Nemcsak a körmendiek, de a környező települések lakói is itt tartották a jeles rendezvényeket, így a ballagási, az esküvői, vagy éppen a névadói (keresztelői) ünnepeket. A Centrál valóban központi szerepet jelentett, ám ahogy múltak az évek, úgy alakult át a város és e szerepkör is halványulni kezdett. Mára pedig Körmend, ahogy egyik olvasónk fogalmazott, dicstelen foltjává lett a Centrál-ház.

Sétálunk az épület körül, a szépen kialakított Olcsay-téren. A bezárt épület aljában üzletek működnek, a felsőbb szintek üresek. Korábban az önkormányzati Fiatal Házasok Otthona (FHO) működött itt, de igény híján bezárt.

– Osztatlan közös tulajdonról van szó: a helyi áfész és az önkormányzat birtokolja az épületet – tájékoztattak. – A szokásjog alapján működtették a Centrált, az alsó szinten az áfész az üzleteket, felül pedig az önkormányzat az FHO-t – hallottuk.

A képviselő-testületi üléseken korábban gyakran szóba került a Centrál sorsa. Megfogalmazódott, hogy az önkormányzat megvenné, és az is, hogy közösen hasznosítsák. Információink szerint az önkormányzat folyamatosan tárgyal az áfészszel, de megállapodás még nem született. Ezt sürgetheti az az állapot, amely a galambok miatt kialakult: a Centrál közegészségügyi veszélyforrás lett. Számos itt lakó panaszkodik a bűzre, az egyre gyarapodó guanóra. Utóbbiból kijut a szomszédos házaknak is, egyes helyeken már 20 centis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!