Hírek

2012.10.31. 05:01

A civilek joga is téma lesz

Szombathely - A városi közgyűlés szerdai ülésén várhatóan tárgyalnak a képviselők a civil közösségeket megillető tanácskozási jogról. A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör szerint az erről szóló előterjesztés nem felel meg az elvárásoknak.

Munkatársainktól

A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör beadványa alapján a Vas Megyei Kormányhivatal vizsgálta a szombathelyi önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) az önszerveződő közösségek képviselőit megillető tanácskozási jog gyakorlására vonatkozó passzusát. A civil szervezet a lakóövezetük közelébe tervezett biomassza-erőmű kapcsán fordult a kormányhivatalhoz. A szentkirályi civilek szerint a szerdai közgyűlés elé kerülő előterjesztés vélhető célja a tanácskozási jog gyakorlására vonatkozó szabályozás felülvizsgálata. Kifogásolják, hogy az előterjesztést velük nem egyeztették. Szerintük az előterjesztett rendelettervezet a jelenlegi SZMSZ rendelkezéseihez hasonló általánosságokat fogalmaz meg, hiszen a jelenlegi SZMSZ és az előterjesztés sem tér ki arra, hogy a polgármester és a bizottsági elnök milyen esetben tartja indokoltnak a tanácskozási jog biztosítását. Hegedüs Éva, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör elnöke szerint az Alkotmánybíróság már utalt arra, hogy a túlzottan általánosan, elvontan megfogalmazott szabályok sértik a jogbiztonság elvét. A civilek szerint az SZMSZ-rendelet módosítására vonatkozó előterjesztés alapjaiban nem felel meg az elvárásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!