Hírek

2012.10.11. 02:47

A drogról nyíltan, őszintén dr. Zacher Gáborral

Szombathely - Új évezred, régi-új szerek címmel tartott előadást a Brenner János Általános Iskola és Kollégium dísztermében 6. 7. és 8. osztályos diákoknak szerdán délelőtt dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos a tőle megszokott remek stílusban.

Nagy Ildikó

- Üdvözlöm a Facebook csillogú szemű nemzedékét - mondta a Brenner János Általános Iskola és Kollégium dísztermét megtöltő 6., 7. és 8. osztályos diákoknak a népszerű toxikológus, dr. Zacher Gábor szerdán délelőtt.

Telitalálat volt Karagityné Geiger Szilvia tanárnő részéről az előadó meghívása, hiszen dr. Zacher Gábor didaktikus sallangok nélkül, szemléletesen és bizony néha kegyetlenül őszintén beszél a drogokról, a drogfüggőségről. Nem kertelt most sem, így például a saját függőségeiről is nyíltan beszélt, és bevallotta, hogy családfüggő, munkaalkoholista, naponta megeszik 2-3 tábla mogyorós csokit, hetente ötször fut, ráadásul pipázik. És mint minden fiatal, 16 éves korában ő is kipróbálta az alkoholt, a két deci kevert után pedig sokáig időzött a szilvafa alatt.

- Igen, ti is el fogtok menni bulizni, ti is kipróbáljátok az alkoholt, de ez nem jelenti azt, hogy alkoholisták lesztek - mondta, majd a "nem mered" effektusról beszélt. Mert bizonyára sok fiatal szembesül majd azzal, hogy a kortársai droggal kínálják, és ha nemet mond, akkor jön a cikizés: nem mered. Pedig éppen ahhoz kell merészség, hogy az ember nemet mondjon.

A Facebook-nemzedék nyelvén remekül értő főorvos egy "betépett pók" hálószövésének kivetített képeivel illusztrálta a különböző tudatmósodító szerek hatásait. A drogokkal kapcsolatos történelmi áttekintés során is sok minden szóba került. Például a "drogos" mesék. Mondjuk A békakirályfi, amelynek - bármilyen furcsa - szintén köze van a drogokhoz, hiszen a varangyos béka által kibocsátott nedv is tudatmódosító hatású. (Egyébként a természetben legalább háromszáz olyan növény lelhető fel, amelynek tudatmódosító hatása van.) De megemlítette Charles Lutwidge Dodgsont, a Lewis Carroll írói álnéven alkotó matematika-professzort, aki saját hallucinációi alapján írta meg a gyermekirodalom klasszikusai közé sorolt Alice Csodaországban és az Alice Tükörországban című meséit. És igen, Harry Potter meg a mandragóragyökér is szóba került.

Dr. Zacher Gábor szerint az értékrend változása jelentheti a megoldást drogügyben, és el kell jönni az időnek, amikor drogozni nem trendi, hanem ciki dolog lesz. A fiatalok megóvásában pedig a családnak is fontos szerepe van: a bizalom és az odafigyelés nélkülözhetetlen. Szülők figyelem: dr. Zacher Gábor a világ két legbutább szülői mondatát is elárulta a gyerekeknek. "Mi volt az iskolában?" "Bezzeg az én időmben...": ezt a két mondatot soha ne ejtsük ki a gyerekek előtt!


Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos a tőle megszokott stílusban, nyíltan és őszintén beszélt, és a szókimondásban láthatóan az sem feszélyezte, hogy az egyházmegyei kollégium dísztermében egy egyházi iskola diákjainak tartott előadást. A Facebook-nemzedék csillogó szemű tagjai pedig díjazták a stílust és az őszinteséget, és tanáraik előtt is mertek kérdezni. Az egyik diák például arra volt kíváncsi, vajon Salvador Dali élt-e tudatmódosító szerekkel. Dr. Zacher Gábor szerint a festőművész nem kábítószerezett, egyszerűen zseni volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!