Hírek

2012.10.13. 08:16

Átlátható világháló - Informatikai képzéssorozat

Rum - A napokban fejeződött be az a képzéssorozat, amely a falugondnokok közreműködésével ismerteti meg a falusiakat az internet előnyeivel.

Simon Erzsébet

Átlátható világháló címmel szervezett informatikai képzést a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete a Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület működési területén húsz olyan kistelepülésen, ahol falugondnoki szolgálat működik.

- A képzéssel az a célunk, hogy a hatszáz lélekszám alatti kistelepülések lakói is megismerjék az internet előnyeit, a világháló használatát a falugondnokok segítségével - hallottuk Kozma Judit ügyvezető társelnöktől. - Az internet használatának ismerete a falusi emberek számára csökkenti az esélyegyenlőtlenséget, a legkisebb településen élők is naprakész, friss információhoz juthatnak a megszerzett tudás segítségével. A mai világban az internet könnyebbé teheti az egyének, a családok, közösségek és szervezetek életét, segíti a társadalmi együttműködést is.

Az informatikai képzéssorozat helyszíne volt Rádóckölked, Nagykölked, Halogy, Hegyhátsál, Szarvaskend, Nádasd, Hegyhátszentjakab, Őrimagyarósd, Zsennye, Döbörhegy, Rábatöttös, Viszák, Halastó, Kám, Kisrákos, Magyarnádalja, Nagyrákos és Nemesrempehollós. A napokban befejeződött oktatás utolsó csoportjának tagjai csempeszkopácsiak voltak Kovács Ida falugondnok vezetésével. A helyszín a szomszéd falu, a rumi Kultúra Háza volt, mert a technikai feltételek ott voltak alkalmasak a képzés megtartására.

A tanfolyamon jól felkészült, tapasztalt szakemberek oktattak, akik nagy rugalmassággal kezelték a helyenként meglehetősen eltérő felkészültségű "tanulók" oktatásából adódó nehézségeket. A hússzor hat fős csoportokban összesen százhúsz személy vett részt a hatvan órás, alapszintű, ismeretterjesztő jellegű számítástechnikai, internet felhasználói kurzuson. Ők egyrészt alkalmassá váltak az internet, a számítógép napi használatára, másrészt a tanfolyam során összeszokott társaság képessé vált az ismereteik átadására a falu többi lakója számára is. Nem közömbös az a tény sem, hogy a falugondnok által szervezett kis csoport biztos támasza lehet a falugondnoknak egyéb programok szervezése során is, tette hozzá Kozma Judit. A képzésen résztvevők tanústványt is kaptak, valamint további lehetőséget a folyamatos találkozókra, továbbképzésekre újabb projektek működtetésével. A résztvevők számára a kurzus ingyenes volt, a költségeket a falugondnoki egyesület pályázati támogatásból fedezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!