Hírek

2012.10.18. 18:28

Megnyílt a szakkollégium Szombathelyen

Szombathely - Veres András püspök áldotta meg, Hoffmann Rózsa államtitkár nyitotta meg a katolikus szakkollégiumot.

Némethy Mária

Amikor tavaly a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ és a Szombathelyi Egyházmegye együttműködésében létrejött az egyetemi lelkészség, már akkor célul tűzték ki, hogy szakkollégium is lesz. Az egyházmegye most nyáron, júliusban átalakíttatta az egykori püspöki sörházat, amelyben megalapította a II. János Pál pápáról elnevezett szakkollégiumot. Ez a tanévben 20 fővel kezdte meg működését.

Csütörtökön, a székesegyházban megtartott Veni Sancte-szentmise után a szakkollégium megáldási ünnepségén Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár mondta az ünnepi beszédet. Az első szavai a háláé, a köszöneté voltak azért, hogy ilyen nehéz időkben is van avatás.

A névadó II. János Pál pápa példát adott arra, hogyan lehet azon munkálkodni, hogy legyen aratnivaló – hangsúlyozta az államtitkár, aki külön szólt a szakkollégista fiatalokhoz, akik az értékteremtés műhelyét élik meg a kollégiumban, így nem csak tanítanak majd, hanem példát is tudnak adni. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere örömét fejezte ki, mert gazdagodott a város. Elmondta azt is, hogy ma Magyarországon nyolc olyan szakkollégium van, amelyet egyház működtet, s ezek nagyon fontosak a jövő nemzedéke érdekében. Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egyetem városaiban mindenütt működnek egyetemi lelkészségek, katolikus kollégiumok. Kiemelte azt is, mennyire jó volt a névválasztás, hiszen II. János Pál az ifjúságot nagyon szerető pápa volt.

Az ünnepélyes házmegáldáson meglepetésként filmen láthattuk, amikor 1986. október 23-án a főiskola Berzsenyi vegyeskara pápai audiencián lépett fel II. János Pál előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!