Hírek

2012.10.26. 05:59

Minden sírt számbavennének

Ostffyasszonyfa - A HM kegyeleti és hadisírgondozó osztálya és a megyei önkormányzat körlevélben fordult a falvak vezetőihez, kérve, hogy jelezzék: településükön található-e I. és II. világháborús hadisír, emlékmű, tábla, s milyen állapotban.

Kozma Gábor

Az ostffyasszonyfai katonai temető mindig  méltóságteljes. Sokan nyugszanak itt, a sírok, emlékművek között sétálva megállapítható: a környezet azt a békét sugározza, amely illő az elesettekhez. Az egyik síroszlopnál színes leveleket görget a szél, a gyorsan terjedő köd már jelzi: közeleg a tiszteletadás napja. Bedécs Gyula tanár, író és a múlt kutatója szintén részt vett abban a projektben, amelynek célja a falusi katonai emlékművek feltárása, összeírása volt.

- Ezek az emlékművek ma már nem csak a hőseinkre emlékeztetnek, hanem  felelősségünkre is,  a méltó főhajtásra. Nincs szomorúbb, miközben koszorúzunk,  szép mondatok hangzanak el, a hősökre emlékeztető szobrok elenyésznek. Ezért tervezi a hadisírgondozó osztály egy kataszter elkészítését, hogy egyetlen sír, emléktábla se essen ki az emlékezetünkből - mondja.

A felmérés fogadtatása vegyes volt. Sokan örültek neki, viszont sok településről nem érkezett vissza a kérdőív. S ha már Ostffyasszonyfánál kezdtük, itt is folytatjuk.

- E falunak és nagysimonyi önkormányzatának köszönhetően az ostffyasszonyfai hadifogolytemetőben példás a  rend.  Annak is kell lennie, hiszen az itt nyugvó olasz, román szerb katonák sírjaira országaik követei évente koszorúznak, s a koszorúzások jó hírünket viszik.  Ugyanakkor  Nádasdy huszárkapitány síremléke morzsolódik és felújításra vár. Celldömölkről mindenre kiterjedő választ érkezett. Itt a  katolikus temető közepén  található összesen 15, az I. világháborúban elesett katona sírjele. A síremlékek többségén még olvashatók a nevek. Ám  itt is szükséges a síremlékek renoválása, a nevek újbóli feltüntetése, a sírhalmok látogathatóságának kialakítása. Ugyanígy a  szegély kialakítása, fehér murvával történő fedése. Bizonyára így is lesz, mert az a város, amely a méltán híres Gach István-szobrot olyan példamutatóan renováltatta, keresi fogja a hadisírok megmentésének lehetséges útját - bizakodik a kutató, aki szerint általában igaz, hogy a vasi településeken található emlékművek környezete rendezett, állapotuk megfelelő, felújításuk jórészt megtörtént.

- Szarvaskend  polgármestere válaszában azt írta, hogy az önkormányzat csekély önerőt tud nyújtani a felújításhoz, ez leginkább a konkrét  munkában, így a vésésben, a táblák elkészítésében nyilvánulhat  meg. E tervezett megoldás talán másutt is példa lehetne - halljuk. Azon falvak vezetői, akik nem válaszoltak, újabb levelet kapnak. Ezúttal talán kijár majd némi figyelem egy nemes ügy érdekében.

 

Megörökítendő katonai emlékek

- A rábaközi katonai emlékművek leírása nyomdakész, s van megye, amely már meg is jelentette - mondta el a kutató. Aki azt is elárulta: megyénkben megvan a második világháborúban elesettek emléktábláinak gyűjtött anyaga. - Talán lesz erő és fedezet egy kis kiadványra - bizakodik Bedécs Gyula. 

Már csak azért is fontos ügyről van szó, mert még mindig kerülnek elő világháborús katonai tetemek, amelyek beazonosításra várnak. A holtak előtti tisztelgés és a sírok gondozása pedig minden civilizált országban természetes kötelesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!