Hírek

2012.10.30. 16:06

Nem kapja meg a volt kollégiumot a katolikus iskola

Celldömölk - Dr. Veres András megyés püspök is részt vett azon a nagy érdeklődéstől kísért testületi ülésen, amelyen a képviselők arról döntöttek, átadják-e a volt fiúkollégium épületét a bővülni készülő helyi katolikus iskolának. A testület elutasította a kérelmet.

Ölbei Lívia

Az elmúlt hónapokban többször is foglalkoztak a városi képviselők a József Attila utcai volt fiúkollégiummal. Legutóbb hétfőn hozott döntést a testület: elutasította a Szent Benedek Katolikus Iskola kérelmét, miszerint az önkormányzat adja át az intézménynek az épületet. A vita két órán át tartott, megtelt a Városháza nagyterme.

Az üresen álló volt fiúkollégiumot a múlt év októberében öt évre a Soltis Lajos Színház rendelkezésére bocsátotta az önkormányzat. A Soltis színház vezetősége azért gondolt erre a megoldásra, mert a Koptik Odó utcai volt moziban  sorsa bizonytalan; a város hosszú távon üzleti célokra kívánja hasznosítani a moziépületet (a területet). Annak pedig, hogy a társulat az érvényes határozat birtokában sem költözött át a József Attila utcába, elsősorban az önkormányzati rendszer átalakítása az oka: a leendő járási hivatalok kialakítására "tartalékként" a volt fiúkollégium is szóba jött. Sőt, az épületre szüksége lehet a Celldömölki Városi Iskola és Egységesített Pedagógiai Szakszolgálat szakszolgálati egységének; ugyancsak a fenntartói keretek közelgő megváltozása okán. Legutóbb pedig fölvetődött: a mindennapos testnevelés megvalósítását szolgálhatná a volt fiúkollégium és a hozzá tartozó zöld terület.

A Szent Benedek iskola igazgatója először szintén a múlt év októberében fordult  az önkormányzathoz a József Attila utcai épület ügyében; az iskola kérelme így került a Soltis színház kérelme mellé azon a  testületi ülésen, amely aztán a  társulat használati joga  mellett döntött. De a katolikus iskola újra az önkormányzathoz fordult - dr. Veres András megyés püspök támogatását bírva, a kérést mintegy ezer aláírással megerősítve - a volt fiúkollégium megszerzésének érdekében.  A  testület hétfőn ismét úgy döntött, hogy nem adja át a Szent Benedek iskolának az  épületet, de alternatív javaslatait fenntartja.  Egyrészt az  egyházi iskola két osztálya a zeneiskola épületében elhelyezhető (már az idén is lett volna erre lehetőség), másrészt az önkormányzat fölajánlotta az  iskolának a volt MHSZ épületét (Széchenyi utca 22.), amelynek zárt udvara a zöldterület-igényeket is kielégítené.

 

A József Attila utcai volt fiúkollégium sorsáról döntő rendkívüli testületi ülésen a tizenegy fős celli testületből kilenc képviselő vett részt. Közülük hárman igent mondtak a Szent Benedek iskola kérelmére, hatan pedig nemmel szavaztak;  vagyis az épület továbbra is az önkormányzatnál marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!