Hírek

2012.10.03. 18:14

Perel az ügyész - Jogellenesen szüntették meg munkaviszonyát?

Szombathely - Az országban egyedüliként dr. Dely Ferenc vasi csoportvezető ügyész perelte be munkáltatóját amiatt, mert szerinte jogellenesen nyugdíjazták.

Simon Erzsébet

Munkaügyi pert kezdeményezett dr. Dely Ferenc, a Vas Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze a Legfőbb Ügyészség ellen, mert álláspontja szerint jogellenesen szüntették meg a munkaviszonyát. A közigazgatási és környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó szakjogászt - aki idén május 29-én töltötte be a 62. életévét - május 31-ei dátummal mentette fel a legfőbb ügyész az ügyészségi jogállásról szóló új törvény alapján. Lelkiismeretes és színvonalas tevékenységét megköszönték, a munkavégzés alól október elsejétől felmentették.



Dr. Dely Ferenc szerint a kényszernyugdíjazása - úgy tervezte, 65 éves koráig dolgozik, hiszen kitűnő fizikai és szellemi állapotban van - diszkriminatív, sérti az egyenlő bánásmód követelményeit, s a törvény, amely alapján a nyugdíjazása történt, ellentétes az Európai Unió vonatkozó irányelveivel. A per szerdán kezdődött meg a Szombathelyi Munkaügyi Bíróságon: a felperes kártérítésként egy évi átlagkeresetének, illetve a végkielégítés összegének megfizetését kérte. A Legfőbb Ügyészség jogi képviselője a szerinte megalapozatlan kereset elutasítását kérte, mondván, a munkáltató a hatályos jogszabályok alapján járt el.

Dr. Szőke Zoltán bíró az iratismertetés és a felek meghallgatása után felfüggesztette az eljárást, és kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál (AB) az ügyészi jogállásról szóló törvény alkotmány-ellenességének megállapítását. A bírák esetében ugyanis már kimondta az AB, hogy alaptörvény-ellenes a rendelkezés, ami alapján menesztették sokukat, s első fokon nyertek is pert kényszernyugdíjazottak, az ügyészek közül azonban nem fordult senki az AB-hoz. Megteszi ezt most a Szombathelyi Munkaügyi Bíróság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!