Hírek

2012.10.10. 02:54

Röghöz kötve: aláírták a hallgatók a szerződést

Szombathely - Már a beiratkozásnál alá kellett írniuk a Savaria Egyetemi Központ hallgatóinak az ösztöndíjszerződést. Csak kevesen voltak, akik nem vállalták a kötelezettségeket, ők önköltséges képzésben tanulhatnak tovább.

Bajdó Bettina

Németh Péter, az egyetem tanulmányi hivatalának vezetője elmondta, hogy 2012 szeptemberétől a Nemzeti Felsőoktatásról szóló törvény előírásai szerint állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal támogatott képzés esetében a beiratkozás előfeltétele volt a hallgatói ösztöndíjszerződés megkötése.

- A hallgatói ösztöndíjszerződést a hallgató és az állam nevében eljáró Oktatási Hivatal kötötte meg - folytatta a hivatalvezető. - A hallgatói szerződés határozatlan időre jön létre, melyben az állam vállalja a hallgató képzésének megfelelő arányú finanszírozását, A normál felvételi eljárás során a hallgatónak vagy az állami ösztöndíjas képzést vagy az önköltséges képzést kellett megjelölnie. A legjobb felvételi eredménnyel jelentkező önköltséges hallgatók pedig automatikusan átkerültek a részösztöndíjas képzésekre. Ilyen képzés esetében a képzés díjának egy felét a hallgató, a másik felét az állam állja.

A szerződésben több kötelezettséget is vállalniuk kell a hallgatóknak: az egyik például az, hogy meghatározott időn, de legfeljebb a képzési idő másfélszeresén belül megszerezik az oklevelet. Továbbá az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal folytatott tanulmányok ideje kétszeresének megfelelő időtartamban magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt kell létesíteni. Azt, hogy ezt a húsz év alatt mikor teszi meg az egykori hallgató, az ösztöndíjszerződés nem köti ki. Aki tehát hat félév vagyis három alatt elvégez egy alapképzést, annak az oklevél megszerzését követő húsz év alatt hat évet kell itthon dolgoznia.

- Ha a szerződő fél mégsem teljesíti a munkaviszonyra vonatkozó feltételeket, akkor vissza kell fizetnie a taníttatásának a költségeit - emelte ki Németh Péter. - A teljes visszafizetés csak abban az esetben érvényes, ha nem vállal időarányosan bejelentett munkát Magyarországon. Azok pedig, akik nem írták alá a szerződést, önköltséges formában kezdhették meg a tanulmányaikat. A Savaria Egyetemi Központban az érintett hallgatók nagy része aláírta a szerződést, csak páran választották inkább az önköltséges taníttatást.


Húsz év alatt kell teljesíteniük a kötelezettségeiket

Az idei felvételi eljárásban állami ösztöndíjas képzésre 51 ezer 59-en, részösztöndíjas képzésre pedig kétezeren nyertek felvételt. A részösztöndíjas képzés lényege, hogy a képzési költség felét állja csak az állam, másik felét pedig a hallgatónak kell megfizetni. Erre a képzési formára külön nem lehetett jelentkezni, s csak a műszaki, informatikai, természettudományi, orvos- és egészségtudományi, valamint agrárműszaki területeken a költségtérítéses szakokra jelentkezők közül a legmagasabb pontszámot elérők kaphattak részösztöndíjat. Viszont akik ilyen képzésre nyertek felvételt, azokra is ugyanazok a követelmények vonatkoznak, mint akinek tanulmányit teljesen mértékben az állam finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!